luni, 23 martie 2009

Celula STEM

Celula stem este definita ca o celula care, prin diviziune, produce doua celule ce au capacitatea de a ramane in stadiul de celula stem (pastrand astfel caracterul nediferentiat) sau de a se diferentia in urma unor diviziuni succesive. In acest fel, celula stem se poate divide fie simetric (caz in care rezulta doua noi celule stem, fie doua celule diferentiate), fie asimetric (rezultand o celula stem si o celula diferentiata.
Capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule identice se numeste auto-innoire, iar cea de a da nnastere altor tipuri de celule se numeste diferentiere.

Celulele stem se pot imparti in doua mari categrii: embrionare si adulte.

Celulele stem embrionare (ESC) pot da nastere oricarui tip de celula/tesut (pluripotentialitate) si se pot obtine dinn tesut embrionar. Utilizarea lor insa este limitata din considerente etice.

In contrast, celulele stem din tesuturile adulte au o capacitate de diferentiere mai limitata (mono-, bi- sau multipotentiale) si pot da nastere doar unor celule caracteristice tesutului din care provin. Este remarcabil ca, intr-un mediu de crestere optim, celulele stem din maduva osoasa si cele din sangele cordonului ombilical au o capacitate de diferentiere mult mai mare decat cele provenite din alte tesuturi.

In urma unor modificari, celulele stem ar putea fi folosite pentru regenerare tisulara (miocard, tesut hepatic, epiderma, etc), conditia preliminara fiind intelegerea factorilor extrinsecice controleaza celulele stem. deoarece, in lipsa acestora, pluripotenta lor poate rezulta in formarea unor tumori.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

Ca sa puteti intelege mai bine acest proces o sa va explic pe scurt ce este leucemia. Este o boala de sange care afecteaza celulele albe (leucocitele). Ca si celelalte tipuri de celule sangvine, leucocitele se formeaza in maduva osoasa din celule stem adulte. Leucocitele sunt apoi eliberate in sange unde contribuie la lupta impotriva infectiilor. Cateodata, aceste celule incep sa creasca si sa functioneze anormal, devenind canceroase. Isi pierd proprietatea de a lupta impotriva infectiilor si chiar pot interfera cu activitatea normala a unor organe.

Pentru a trata cu succes leucemia, trebuie inlaturate toate celulele albe anormale pentru a permite unor celule noi si sanatoase sa le ia locul. Acest lucru se face de obicei prin chimioterapie. Cu toate acestea, sunt cazuri in care aceasta nu este eficienta si atunci se recurge la transplantul de celule stem din maduva osoasa. Acest tratament este foarte complex. Ca sa se poata face transplantul trebuie ca initial toate celulele stem din maduva pacientului si toate celulele albe bolnave trebuie sa fie inlaturate. Aceasta se face printr-o combinatie de chimioterapie si iradiere a intregului corp. Apoi o cantitate mica de celule stem de la un donor este introdusa in sangele recipientului. Daca transplantul are succes, celulele stem noi vor migra in maduva osoasa a pacientului si vor produce limfocite noi, sanatoase. Acest tip de transplant are deja o vechime de 20-30 de ani, este foarte bine studiat si nu reprezinta nici un fel de pericol pentru donator.

In ultimul timp, cercetatorii s-au indreptat spre alte potentiale recomandari de folosire a celulelor stem.

Probabil cea mai importanta aplicatie a celulelor stem umane este generarea de celule si tesuturi care pot fi folosite in asa numitele 'cell-based therapies' (tratamente pe baza de celule stem). In mod curent, cand organele unor pacienti nu mai pot functiona normal, se recurge la un transplant, bineinteles daca un organ sanatos este valabil. Insa cererea este mult mai mare decat oferta si de aceea cercetatorii s-au indreptat catre alte surse, cum ar fi celulele stem. Acestea pot fi directionate sa se diferentieze in celule specializate care pot inlocui tesuturile bolnave din boli ca: Parkinson, Alzheimer, leziuni de coloana vertebrala, accidente vasculare cerebrale, boli cardio-vasculare, diabet, osteoartrita si artrita reumatoida.

De exemplu se incearca obtinerea de fibre musculare cardiace sanatoase in laborator si apoi transplantarea lor la pacienti cu boli cardiovasculare cronice. Cercetari preliminarii pe soareci si alte animale indica faptul ca prin transplantarea de celule stem din maduva osoasa sau celule stem embrionare intr-o inima bolnava, se pot genera fibre musculare cardiace sanatoase care pot regenera cu succes tesutul cardiac afectat.

La pacientii care sufera de diabet insulino-dependent (tip I), celulele pancreatice normale care produc insulina sunt distruse de catre sistemul imun al pacientului. Studii recente arata ca este posibil sa se foloseasca celule stem embrionare umane pentru a produce celule pancreatice secretoare de insulina care pot fi mai departe transplantate la pacientii cu diabet de tip I.

Desigur ca descoperirea si folosirea celulelor stem a produs foarte multe controverse, mai ales din punct de vedere etic. Sursa acestor celule este inca un subiect foarte discutat. Desi cum am mentionat mai sus, exista indicatii in care sunt folosite celule stem adulte, celulele stem embrionare continua sa fie cele mai promitatoare. Aceste celule sunt obtinute de la embrioni de 5-7 saptamini (blastocist) sau de la fetusi avortati la varste foarte fragede (celule germinative).

Exista patru surse majore de celule stem embrionare. Prima sursa de embrioni sunt clinicile de fertilizare 'in vitro', asa cum am mentionat mai sus. Embrionii care din diferite motive nu sunt implantati in uterul unei mame, pot fi folositi in scopuri de cercetare, bineinteles cu consimtamantul donatorilor.

A 2-a sursa sunt celulele rezultate din fecundarea ovulelor si spermatozoizilor aflati in 'banci de fertilitate'.

A 3-a sursa sunt celulele stem embrionare create prin SCNT (Somatic Cell Nuclear Transfer = transfer nuclear de la celule somatice).
Acesta este procesul prin care materialul genetic al unei celule oarecare din corp este transferat la un ovul, rezultand deci un embrion obtinut fara fertilizarea cu ajutorul unui spermatozoid. Se suspecteaza ca de fapt aceasta este o tehnica de clonare, lucru care ridica multe intrebari in jurul acestui subiect.

Ultima sursa sunt fetusii proveniti din avorturi in primul trimestru de sarcina.

Cercetarile ce necesita celule embrionare umane sunt controversate, pentru ca, de obicei, pentru a initia o linie celulara cu celule stem este nevoie de distrugerea unui embrion.

Deocamdata singurele aplicatii in practica ale celulelor stem sunt transplanturile de maduva osoasa, in care se folosesc celule stem adulte, fara nici un risc letal pentru donator.

Transplantul de celule stem embrionare este inca in curs de cercetare si sunt inca foarte multe intrebari la care trebuie sa se raspunda innainte ca acest procedeu sa fie pus in practica pe scara larga.

Sursa: Sfatul Medicului


Niciun comentariu: