marți, 5 mai 2009

Enureza sau urinarea involuntara


Enureza este incontinenta de urina dupa vârsta de 5 ani (sau echivalentul ei) în lipsa unor stari patologice sau medicatie ce ar putea s-o conditioneze.

Procesul de achizitie a controlului mictional are 3 etape: vezica urinara infantila, vezica urinara imatura si vezica urinara adulta. Stadiul intermediar de vezica imatura se poate extinde în timp de la 2 ani pâna la pubertate, în forma sa tipica sindromul de imaturitate vezicula asociaza enurezis nocturn cu tulburari diurne ale mictiunii: mictii imperioase, polakiurie, mici "scapari" de urina.
- Enurezis nocturn: urinare involuntara în timpul somnului, mai des de o data pe luna la fete dupa vârsta de 5 ani, la baieti dupa vârsta de 6 ani;
- Enurezis diurn: urinare involuntara în timpul orelor de veghe;
- Enurezis primar (90% din bolnavi): copilul cu enurezis nu a fost nici odata complet continent pe o perioada extinsa de timp (3-6 luni);
- Enurezis secundar: revenirea urinarii involuntare dupa o perioada extinsa de continenta urinara.

Sistemele afectate: nervos, aparatul renourinar.

Ereditatea: în unele familii afectiunea este mostenita genetic, autozomal-dominanta, penetratia la 90%. Au fost identificate locusuri genetice asociate în cromozomul 8q, 12q,13q si 22q11.

Incidenta/Prevalenta: aproximativ 10% din copii, adica 100 milioane de enuretici în lume.

Predominanta de vârsta: 40% sunt la vârsta de 3 ani, 15-20% la 5 ani, 7% la 7 ani, 5% la 10 ani, 2-3% la 12-14 ani si 1-2% la 15 ani si mai mult.

Predominanta de sex: Baieti > Fete (60:40)

Semne si simptome
- Informatie importanta este vârsta copilului, incontinenta primara sau secundara, nocturna, diurna sau ambele, tipul de incontinenta (intermitent sau continuu), retard în dezvoltarea neuropsihica, tehnici de antrenare sfincteriana.
- Urinare involuntara în timpul somnului de cel putin o data pe luna.
- Enureza diurna poate fi asociata cu urinari frecvente, disurie, activitati care maresc presiunea intraabdominala.
- Unii copii pot avea tulburari de comportament, retrasi sau agresivi; aceste tulburari, însa, sunt mai des secundare enurezei si nu primare.

Cauze
Enurezis primar:
- tulburari de somn; dereglarea ciclului somn-veghe;
- la unii copii enuretici nu are loc o crestere normala a secretiei de ADH, astfel rezulta o cantitate de urina mai mare decât capacitatea functionala a vezicii urinare;
- enureza nocturna aparte rar are la baza o cauza psihica, neurologica sau anatomica (capacitatea redusa a vezicii urinare nu este anatomica, ci functionala);
- capacitatea redusa a vezicii urinare sau/si contractii neinhibante (retard de maturizare sau tip infantil persistent);
- copiii cu enureza au un nivel scazut matinal de vasopresina;
- sunt unele sugestii ca alergia alimentara ar putea influenta capacitatea vezicii urinare;
- rar sunt depistate malformatii ale maduvii spinarii;

Enurezis secundar si/ori enurezis diurn:
- bacteriurie;
- incapacitati de concentrare a urinei din cauza insuficientei de hormon antidiuretic ori tubulopatie renala;
- glucozuria;
- masa pelviana, sarcina;
- malformatiile spinale se întâlnesc rar, dar un examen neurologic minutios în cazurile incerte aceste este obligatoriu.

Factori de risc
- antecedente familiale: daca unul din parinti a fost enuretic, rata de enureza la copii este de 44%, daca ambii parinti au fost enuretici, rata de enureza la copii este de 77%.
- tulburari de somn.
-angoasa scolara, surmenajul.
- separarea de parinti.

Diagnostic diferential
- infectii urinare, tubulopatii renale.
- afectiuni neurologice, sindrom convulsiv.
- diabetul insipid, diabetul zaharat.
- malformatii sau tumori ale maduvei spinarii (mai ales sugestive în enurezis diurn si secundar) -consultatia neurologului.

Date de laborator - analiza urinei: densitatea, glucoza, proteine, examenul microscopic; - urocultura; - testul la sarcina, daca o sugereaza anamneza.

Teste speciale - aprecierea capacitatii vezicii urinare: copilul retine maximal mictia, apoi se urineaza si cantitatea de urina se masoara.

Investigatii instrumentale - în cazul asocierii enurezei cu infectia urinara: - examenul ecografic al rinichilor; urografia endovenoasa; cistouretrografia de mictiune. Anamneza sau examenul clinic pot sugera necesitatea unei radiografii spinale.

Masuri generale
- tratamentul poate fi început cu exercitii de antrenare a vezicii urinare, care sunt efective în 30-40% de cazuri:
- copilul retine mictia maximal, apoi în timpul urinarii încearca sa întrerupa jetul de câteva ori;
- copilul se culca, numara pâna la 50, apoi se scoala, se duce la veceu si încearca sa urineze; repeta de 10-20 ori pe noapte;
- stimularea dorintei copilului de a fi uscat, este important de a obtine cooperarea si motivatia copilului.
- stabilirea raportului de încredere între medic si pacient.
- sfaturi si corectii ale comportamentului.
- tratamentul nu va avea efecte secundare daca va fi început dupa ce copilul este antrenat cu tehnicile de toaletâ.
- enureza secundara sau diurna necesita mai multe investigatii si tratament diferit în dependenta de cauza.
- încurajarea folosirii libere a lichidelor în timpul zilei cu retinerea mictiunilor pentru sporirea capacitatii vezicii urinare si descurajarea ingestiei de lichide cu 2 ore înainte de somnul nocturn.
- folosirea unei saltele acoperita cu musama.
- evitarea unui asternut prea moale.
- încurajarea copilului pentru a-si asuma responsabilitatea pentru problema.
- încurajarea copilului de a se trezi pentru urinare, dar nu de a fi trezit fortat pentru aceasta.
- a nu pedepsi copilul pentru ca s-a urinat în pat; vorbiti despre aceasta, dar fara a-1 stresa.
- laudati-l pe copil pentru noptile în care nu s-a urinat în pat. Faceti un zilnic al performantelor.
- unii copii pot fi pusi sa-si spele singuri lenjeria.
- hipnoterapia si psihoterapia pot fi folosite.
- desteptatorul actualmente arc cea mai mare rata de succes (70%) si cea mai mica rata de recurente; "pipi stop-ul" poate fi folosit numai cu acordul copilului.

Dieta - nu se folosesc lichidele cu 2 ore înainte de culcare.

Educatia pacientului
- informati parintii si copilul ca boala trece de la sine spre vârsta de 6 - 10 ani si ca sunt foarte rare cazurile de persistenta a enurezei dupa 16 ani.
- trezirea repetata în timpul noptii va tulbura somnul si va agrava starea.
- odata ce enureza trece de la sine, folosirea tratamentului ce ar aduce prejudicii se evita.

Profilaxie - nu sunt cunoscute masuri de prevenire a bolii, dar antrenare anticipata a functiilor sfincteriene începând cu luna a 18 de viata poate fi utila.

Complicatii posibile - consecinte psihologice secundare: complex de inferioritate.

Prognostic si evolutie
- este o problema ce dispare de la sine.
- catre vârsta de 4-5 ani doar 12% din copii nu au un control complect sfincterian.
- cu fiecare an de vârsta numarul acestor copii se micsoreaza cu 15% si catre pubertate numai 2-3% nu detin un control urinar complet.

Conditii asociate - stres emotional, anxietate, tulburari neuro-psihice, tulburari de somn, instabilitate uretrala, constipatie, helmintoze intestinale, probleme psiho-sociale, institutionalizare.

(Sursa: Sanatatea )

4 comentarii:

Anonim spunea...

buna am si eu un baietel de 7ani si de vreo luna jumate anceput sa urineze noaptea pana acuma nu am avut probleme cu el ce ma sfatuiti are ai doar o raceala sau sa ma duc la medic urgent,am uitat de la anceputul anului a anceput sa faca carate iar an sala de sport fac desculti de doua ori pe saptamana va multunesc

Anonim spunea...

Va rog din suflet sa ma ajutati: am 42 de ani, 1,71 m, 82 kg, si uneori urinez pe mine in somn. Ca alcool consum 1-3 beri/luna. Fumez 0-2 zile pe luna (dar cand fumez, fumez cca 15 tigari). Prima data cand am inceput sa urinez in somn mi s-a intamplat in armata, atunci urinam chiar foarte des: 2-4 ori/luna. Cea mai lunga perioada cand n-am mai urinat pe mine a fost de cca 2 ani. Ce ma sfatuiti, in afara de vizit la un medic?

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Nu pot să îţi dau nici un sfat concret. Ştiu doar că totul ţine de sistemul nervos şi ceea ce ţi se întâmplă poate fi din cauza stresului sau a unei chestii care te-a afectat foarte tare. Dacă ar fi enureză zilnică sau ai urina foarte des...atunci ai putea să îţi faci un obicei. Ar trebui să pui ceasul să sune în fiecare noapte la o anumită oră, până când creierul tău ar reacţiona singur...fără ceas şi te-ai trezi din instinct. E singura cale. Dar, pt că la tine e rar, nu văd să ai alternativă. Însă nu trebuie să îţi fie ruşine. E o boală extrem de des întâlnită şi medicul va ştii să îţi dea un sfat sau un tratament mult mai eficient. Multă sănătate!

Anonim spunea...

Buna ziua,fetita mea urineaza noaptea in somn de 17 ani,ce as putea sa fac pentru ca are deja 17 ani iar scaparile sunt destul de dese circa 7 zile pe luna.Va multumesc