sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Fabian Gabriel Russu, un copil pentru care cancerul este ceva ce poate fi învins


Se numeşte Russu Fabian Gabriel şi are 5 ani. 

I-a împlinit pe 7 martie 2009, în spital, la oncopediatrie.
Pe Fabian, Isabelle l-a cunoscut în august 2009. Atunci i-a dat o lecţie de curaj.
Fabian a fost diagnosticat în mai 2008 cu Limfom Malign Non Hodgkin (cancer de sânge) şi tumoră abdominală. Fabian este din Rupea, judeţul Braşov.

Pe 23 mai 2008, lui Fabian i s-a umflat burtica. Nu avea dureri, nu se plângea de nimic. Părinţii l-au dus la spitalul din Braşov. Rezultatul CT: suspect de cancer. Medicii din Braşov l-au trimis la Bucureşti, la Spitalul „M.S. Curie”.

Pe 27 mai 2008 a primit confirmarea. Fabian avea cancer, la doar 4 ani.

În abdomen avea o tumoră care, aparent, nu îi mai dădea lui Fabian nicio şansă la viaţă. Fabian a început imediat tratamentul citostatic, care a durat până în octombrie. Analizele după tratament erau bune, aşa că i-au dat drumul acasă.

În noiembrie 2008, un nou CT indica metastază la ficat. Pe 8 noiembrie a făcut biopsia. A reînceput tratamentul citostic. Pe 29 mai 2009, CT-ul indica o tumoră pe intestinul subţire şi încă una pe rinichiul stâng. A fost operat pe 8 iunie 2009. Medicii i-au dat puţine şanse. Dar Fabian a rezistat eroic. A continuat tratamentul citostatic şi, începând cu 30 august 2009, analizele au început să iasă din ce în ce mai bine.

Pe 7 septembrie 2009, Fabian a plecat acasă, după 4 luni de spitalizare.
Timp de 4 luni, Fabian nu şi-a văzut tatăl decât de două ori – omul munceşte cu ziua şi puţinii bani pe care îi câştigă nu ajungeau şi pentru biletele de tren. Fabian mai are doi fraţi acasă, unul de 11 ani, Tudor, şi altul de 17, Ştefan.

Mama lor, Ciucuţ Gabriela, are indemnizaţie de însoţitor, 500 RON. Tatăl lor, Russu Florin, lucrează cu ziua, când găseşte. Are grijă de cei doi copii mai mari. Doar Tudor mai merge la şcoală, pentru Ştefan nu au mai fost bani. Indemnizaţia mamei vine de la primăria din Rupea, banii îi ridică tatăl şi le trimite jumate din ei la spital. Fabian are şi el un „venit” al lui, de 90 RON – „persoană” cu handicap – el zice că are pensie.
Fabian spune că e cam rău cu mâncarea în spital, că lui îi este cam foame iar maică-sa nu prea are bani să îi cumpere. Dar o înţelege, face şi ea ce poate.

Fabian a terminat pe 30 octombrie 2009 o cură dură de citostatice. Are nevoie de picături de ochi, de vitamine. De unguente.

Fabian mai are de făcut mult tratament, dar merită. Şansele lui cresc pe zi ce trece. Acum face cure de citostatice de două ori pe lună. Vine cu trenul, pleacă cu trenul. Dacă are bani. Dacă are noroc, Gabriela găseşte tren cu bilet de 25 RON. Dacă nu, trebuie să îl ia pe ăla la care costă 47 RON. De patru ori pe lună.
Mama lui Fabian se gândeşte că ar fi mai bine să rămână în spital, dacă vor vrea medicii să îi lase, nu mai are bani de tren. Nu au bani nici de lemne, nu îl pot ţine pe Fabian acasă, în frig.
Când ajunge la disperare, Gabriela se împrumută de la mama lui Bogdan.

Fratele lui Fabian, Tudor, are şi el nevoie de ochelari, are nevoie de rechizite pentru şcoală.
Ei au o căsuţă din lemn, cu două camere, în Rupea. Până acum au rezistat pentru că au vândut vaca, viţelul şi un porc. Nu mai au ce vinde. Ca să îl poată vindeca pe Fabian, toată familia mănâncă doar cartofi.

Dacă puteţi şi vreţi să ajutaţi:

Raiffeisen Bank – Agenţia Rupea
RON: RO 48 RZBR 0000 0600 1205 5756
EURO: RO 69 RZBR 0000 0600 1205 5766
Cod SWIFT: RZBRROBU

Titular: Ciucuţ Gabriela
CNP: 2751206083702

Telefon: 0762 781 566

Pe 4 noiembrie 2009 i-am dus lui Fabian 200 RON din partea doamnei Alina N., pentru medicamente şi mâncare.


Niciun comentariu: