luni, 30 martie 2009

Defecte congenitale cardiace (partea I)


Statisticile arata ca aproximativ opt din fiecare 1.000 de nou-nascuti au defecte congenitale ale inimii de la usoare, pana la severe.

Ce sunt defectele congenitale cardiace?

Defectele congenitale ale inimii sunt anomalii in structura inimii, cu care copilul se naste. Medicii pediatri sustin ca malformatiile congenitale ale inimii sunt destul de frecvente. „Sunt destul de frecvente aceste defecte congenitale ale inimii. In fiecare an sunt luati in evidente zeci de copii cu malformatii ale inimii, malformatii cu care vin pe lume. Acesti copii au spitalizari mai frecvente pentru ca sunt mai sensibili, fac mai usor diverse afectiuni respiratorii”, precizeaza medicul Mihaela Timofciuc, directorul medical al Spitalului de Pediatrie Botosani. Statisticile arata ca aproximativ opt din fiecare 1000 de nou-nascuti au defecte congenitale ale inimii de la usoare, pana la severe. Aceasta cifra este subestimata insa, ea neincluzand anumite probleme frecvente, ca de exemplu bolile temporare la copiii nascuti prematur. Cardiologii sustin ca defectele bolilor congenitale variaza mult in complexitate, de la un simplu orificiu in peretele dintre cele doua camere ale inimii, pana la un set complicat de malformatii, ca de exemplu vase de sange in locuri incorecte si subdezvoltarea unei jumatati a inimii. „Vasele de sange sau valvele formate anormal, legaturile anormale sau care lipsesc intre artere sau vene si camerele inimii sau orificii intre camere sunt defectele congenitale cele mai frecvente. Aceste anomalii pot limita alimentarea corpului cu oxigen si sange sau pot inunda plamanii cu prea mult sange. Un copil cu aceste anomalii poate avea cianoza sau inima ii poate ceda”, afirma medicul Mihaela Timofciuc.
Valvele inimii care prezinta anomalii de forma, in mod special, pot duce la valve ale inimii ingustate sau care permit scurgeri, batai neregulate ale inimii, sau alte complicatii.

Cauzele bolilor congenitale cardiace

Defectele congenitale ale inimii apar din cauza dezvoltarii incomplete sau anormale ale inimii fatului in timpul primelor saptamani de sarcina.
La majoritatea persoanelor, cauza bolilor congenitale este necunoscuta. Totusi, exista unii factori de risc, care includ:
• anomalii genetice la copil, ca de exemplu sindromul Down
• luarea anumitor medicamente sau abuzul de alcool sau medicamente in timpul sarcinii
• infectii virale materne, ca de exemplu rubeola in primul trimestru al sarcinii
• copiii femeilor cu diabet zaharat
• femeile care au o boala genetica numita fenilcetonuria si care nu tin dieta speciala in timpul graviditatii

Simptome ale bolilor de inima

Primul semn al bolii congenitale de inima este, deseori, prezenta unui murmur al inimii. In timp ce inima pompeaza sange, ea creeaza o vibratie care se poate auzi prin stetoscopul medicului ca un zgomot, ca un murmur.
Insa nu toate murmurele inimii sunt semne de anomalii. Desi multor copii cu forme minore de boli congenitale de inima nu li se recomanda nici un tratament, unii copii pot avea de timpuriu simptome serioase ale bolii lor care necesita tratament medical sau chirurgical in primul an de viata. Un astfel de simptom poate fi reprezentat de dificultati de respiratie din cauza congestiei (umplerii cu sange) plamanilor. „Insuficienta respiratorie la acesti copii mici poate interfera cu abilitatea lor de a se hrani si poate avea ca rezultat incapacitatea de a lua in greutate in mod adecvat. Astfel de copii pot necesita tratament medical sau o procedura chirurgicala sau cateterizare cardiaca in primele saptamani de viata”, precizeaza medicul Mihaela Timofciuc.

Cele mai frecvente tipuri de probleme congenitale ale inimii includ:

• defecte ale valvelor inimii, cum sunt ingustarea sau stenoza valvelor sau inchiderea completa care impiedica inaintarea fluxului de sange. Alte defecte ale valvelor includ scurgeri anormale pentru ca valvele nu se inchid in mod corespunzator si permit sangelui sa se scurga in sens invers.
• defecte ale peretilor dintre atriile si ventriculele inimii (defecte septale ventriculare si atriale). Aceste defecte permit amestecarea sangelui oxigenat si a celui neoxigenat intre partea stanga si dreapta a inimii.
• anomalii ale muschiului inimii care duc la insuficienta cardiaca.
Mai multe cazuri prezinta pericol pentru viata. Cazurile mai usoare pot sa nu aiba semne sau simptome pana cand copilul devine adult. Tratamentul se face cu medicamente sau chirurgical. Astazi exista mai multe optiuni de tratament pentru bolile congenitale si multe defecte sunt tratate cu succes. „Daca suspectati copilul ca are un defect la inima, cu cat mai repede il supuneti ingrijirii medicale cu atat va avea mai multe sanse de recuperare rapida. Din cauza resurselor medicale existente, faptul ca un copil are un defect la inima nu inseamna ca acesta nu poate duce o viata normala. Colaborand cu pediatrul, i se poate oferi copilului cea mai buna ingrijire”, mai precizeaza directorul medical al Spitalului de Pediatrie.

Cateva boli congenitale de inima

Stenoza de aorta

in stenoza aortica valva aortei este intepenita si are o deschizatura ingusta (boala numita stenoza). Aceasta nu se deschide in mod corect, ceea ce creste efortul inimii pentru ca ventriculul stang trebuie sa pompeze mai tare pentru a trimite sange spre corp. Uneori valva aortica nu se inchide corect, cauzand o scurgere, boala numita regurgitare aortica.

Defectul septal atrial

Un defect atrial septal este o deschizatura in peretele care separa camerele superioare ale inimii (atriile). Este una dintre cele mai frecvente boli cardiace congenitale. Cand defectul atrial septal este mare, poate surveni insuficienta cardiaca, desi ea nu este frecventa la copii.

Coarctatie de aorta

Coarctatia aortei reprezinta ingustarea unei portiuni a acestei artere mari. De obicei nu sunt simptome la nastere dar ele se pot dezvolta din primele saptamani dupa nastere. Un copil mic poate dezvolta insuficienta cardiaca sau hipertensiune arteriala. Unii oameni cu coarctatie pot sa nu prezinte niciodata probleme semnificative.

Duct arterial persistent

Ductul arterial (DA) este un vas normal de sange al fatului care deviaza circulatia de la plamani si o trimite direct spre corp. De obicei, se inchide de la sine curand dupa nastere, nefiind necesar dupa ce copilul incepe sa respire singur. Daca nu se inchide, atunci apare o boala numita duct arterial patent, care rezulta in prea mult sange care curge spre plamanii nou-nascutului.

Tetralogia Fallot

Tetralogia Fallot este o combinatie de patru defecte ale inimii. Pentru ca in aceasta afectiune sangele dezoxigenat (albastru) poate curge spre corp, copiii cu acest defect pot avea o nuanta albastruie.

Despre Tetralogia Fallot am scris si AICI!

Tratament

Multe anomalii ale inimii, inclusiv duct arterial patent, defectul septal ventricular, trunchi arterial comun, defectul septal atrioventricular, tetralogia Fallot si transpozitia marilor vase pot fi corectate cu o singura operatie, in prima parte a copilariei. Anomaliile mai complexe pot necesita o serie de doua sau trei operatii incepand imediat dupa nastere si incheiate la varsta de trei ani. La anomaliile cele mai complexe, copiii petrec majoritatea timpului in grija parintilor, acasa, cu vizite ocazionale la cardiologul pediatru.
Procedurile mai putin invazive efectuate mai degraba in laboratoarele de cateterizare cardiaca decat in sala de operatie pot fi folosite in tratarea anumitor boli. Unele anomalii ca de exemplu defecte septale ventriculare de marime mica sau moderata se pot inchide sau pot descreste odata cu cresterea copilului. in timp ce se asteapta ca orificiul sa se inchida, pediatrul poate prescrie medicamente, unele din ele fiind necesare pentru copil si dupa operatie. Fie ca este tratat medical sau chirurgical, copilul trebuie sa se prezinte in mod regulat la cardiologul pediatru. La inceput, aceste programari pot fi destul de frecvente (poate lunar sau la doua luni), dar dupa tratament ele pot fi reduse, uneori la o singura vizita pe an. Cardiologul va monitoriza defectul si efectele tratamentului.

Complicatii

„Copiii cu boli de inima congenitale sunt supusi riscului dezvoltarii endocarditei bacteriene, o infectie a tesuturilor care captusesc inima si vasele de sange. Aceasta boala serioasa necesita tratament prelungit cu antibiotice intravenoase in spital”, mai mentioneaza medicul Mihaela Timofciuc. Pentru a va proteja:
• spuneti medicilor si dentistilor ca aveti boala congenitala de inima
• chemati medicul daca aveti simptome ale unei infectii (dureri de gat, dureri generale in corp, febra)
• ingrijiti-va dintii si gingiile pentru a preveni infectiile.
• luati antibiotice inainte sa treceti prin orice procedura care poate sa duca la sangerare, de exemplu orice lucrare dentara (chiar si o simpla curatare a dintilor), teste invazive (orice test care poate implica sange sau sangerare) si majoritatea operatiilor mari sau mici.

Pronostic

Un defect congenital al inimii poate sa nu aiba efect de lunga durata asupra sanatatii copilului. In unele situatii aceste defecte raman fara urmari chiar netratate. Uneori ele nu sunt descoperite pana ce acesta nu devine adult.

Pe de alta parte, un defect cardiac congenital sever ca de exemplu sindromul hipoplaziei partii stangi a inimii, in care partea stanga este prea mica pentru a sustine viata, poate deveni fatal la scurt timp dupa nastere.

Daca un copil care are un defect de inima complicat si sever supravietuieste copilariei, el poate necesita o supraveghere medicala mai atenta si proceduri chirurgicale repetate care pot include si transplantul de inima. Multumita progresului tratamentelor, sansele cresc chiar si pentru copiii cu defecte congenitale de inima multiple, serioase. Multor copii si adulti li se corecteaza defectul congenital cu o procedura nonchirurgicala de cateterizare. Medicul introduce un tub subtire (cateter) in vena piciorului si il conduce spre inima cu ajutorul razelor X. Parintii care au copii cu defecte de inima congenitale se pot ingrijora in legatura cu riscurile unor jocuri dure sau a activitatii energice chiar dupa ce tratamentul a avut succes. Desi unii copii trebuie sa isi limiteze cantitatea sau tipul de exercitii, multi pot duce o viata normala sau aproape normala. Doar medicul va poate sfatui in legatura cu activitatile care sunt sigure pentru copii. Daca anumite activitati prezinta pericol, incurajati copilul in alte directii in locul celor pe care nu le poate efectua.

Retineti:

• defectele congenitale cardiace sunt cele mai frecvente malformatii majore
• defectele congenitale cardiace reprezinta malformatii ale inimii sau ale vaselor mari de sange de langa inima
• sunt cauzate de factori de mediu sau genetici care impiedica dezvoltarea normala a fatului
• defectele congenitale cardiace sunt diagnosticate adesea imediat dupa nastere
• defectele congenitale cardiace pot cauza deturnarea sau obstructionarea circulatiei
• defectele congenitale cardiace pot cauza cianoza (nuanta albastruie a pielii) de la lipsa de oxigen din sange

Sursa: Evenimentul de Botosani

Un comentariu:

prozac and atrial septal defects spunea...

A very interesting article. I can't wait for part 2.