marți, 5 mai 2009

Cum se corecteaza defectele congenitale cardiace


Un defect congenital al inimii poate sa nu aiba efect de lunga durata asupra sanatatii copilului - in unele situarii aceste defecte raman fara urmari chiar netratate. Uneori ele nu sunt descoperite pana ce acesta nu devine adult.

Pe de alta parte, un defect cardiac congenital sever ca de exemplu sindromul hipoplaziei partii stangi a inimii, in care partea stanga este prea mica pentru a sustine viata, poate deveni fatal la scurt timp dupa nastere. Daca un copil care are un defect de inima complicat si sever supravietuieste copilariei, el poate necesita o supraveghere medicala mai atenta si proceduri chirurgicale repetate care pot include si transplantul de inima.

Multumita progresului tratamentelor, sansele cresc chiar si pentru copiii cu defecte congenitale de inima multiple, serioase. Tetralogia Fallot considerat candva incompatibila cu viata este acum corectabila. La copii cu greutatea normala la nastere este posibila corectarea totala intr-o singura operatie. Pentru copii subponderali la nastere defectul poate fi partial corectat in timpul unei operatii initiale si corectat total intr-o operatie ulterioara.

Multor copii si adulti li se corecteaza defectul congenital cu o procedura nonchirurgicala de cateterizare. Medicul introduce un tub subtire (cateter) in vena piciorului si il conduce spre inima cu ajutorul razelor X. Pana de curand, un defect septal atrial – un orificiu intre cele doua camere superioare ale inimii - putea fi tratat doar prin operatie pe cord deschis. Astazi un astfel de orificiu este inchis, de obicei, cu un disc expandabil introdus in inima prin cateter.

Parintii care au copii cu defecte de inima congenitale se pot ingrijora in legatura cu riscurile unor jocuri dure sau a activitatii energice chiar dupa ce tratamentul a avut succes. Desi unii copii trebuie sa-si limiteze cantitatea sau tipul de exercitii, multi pot duce o viata normala sau aproape normala. Medicul va poate sfatui in legatura cu activitatile care sunt sigure pentru copii. Daca anumite activitati prezinta pericol, incurajati copilul in alte directii in locul celor pe care nu le poate efectua. Desi fiecare imprejurare este diferita, amintiti-va ca majoritatea copiilor cu defecte congenitale ale inimii traiesc o viata productiva, sanatoasa.

(Sursa: Emedonline)


Niciun comentariu: