marți, 5 mai 2009

Alergiile la animale


A fi alergic nu presupune neaparat faptul ca nu poti avea un animal de companie sau ca trebuie sa renunti la cel pe care il ai deja. Poti rezolva aceasta problema, invatand mai multe despre alergiile legate de animale si facand cateva adjustari minore la mediul tau de viata. Controlul alergiilor poate fi destul de dificil, dar daca chiar vrei, poti sa o faci!


Reactiile alergice sunt cauzate de alergeni - subtante, de obicei invizibile pentru ochiul uman, precum polenul, praful, sporii si unii aditivi alimentari. Oamenii care au alergii sunt foarte rar alergici la un singur lucru. Alergenii pe care animalul dumneavoastra de companie ii poarta sunt asociati cu pielea sa, cu foliculii parului si cu sailva. Matreata, o combinatie de celule si secretii, care face animalul de companie sa naparleasca continuu, poate fi foarte des cauza unor alergii la animale. Proteina din aceasta matreata cauzeaza reactia. Praful din casa poate contine astfel de matreata animala. Matreata animalelor de companie este formata din par de animal si celule de piele moarte. Este un puternic stimulent pentru alergiile umane, cauzand iritatii ale ochilor, nasului si tractului respirator in cazul persoanelor sensibile.

"Fel d I", alergenul pisicilor, este cauza majora a reactiilor alergice la pisici. In timpul procesului de auto-curatare a pisicii, proteina Fel d I din saliva este depozitata pe blana. Aceasta proteina mai este produsa si de glandele seboreice - glandele pielii care secreta acel ulei de care pielea are nevoie, dar si parul, pentru a se mentine lucios si sanatos. De obiceii, motanii produc mai mult alergen decat femelele. Proteinele din urina pisicilor poate declansa, de asemenea, reactii alergice.

Unele animale par a fi mai usor de tolerat decat altele deoarece elimina mai putini alergeni. Din nefericire, nu exista animale non-alergenice. Este, de asemena, adevarat fa[tul ca lungimea firului de par nu influenteaza alergenitatea unui animal. In orice rasa sau chiar si intre puii aceleiasi catele, veti gasi animale pe care le tolerati mai bine decat pe celelalte.

De obicei, alergiile sunt cumulative. Din moment ce o persoana alergica este sensibila la mai mult de un lucru, Nivelul Alergic Total este cel care cauzeaza reactia. O persoana manifesta sau nu o alergie in functie de numarul factorilor alergeni existenti in mediul in conjurator la un moment dat. Un individ care este alergic la animale poate sa nu prezinte simptome vizibile atunci cand expunerea totala este sub pragul sau de declansare a alergiei, chiar daca in mediul in care se afla sunt prezenti cativa factori alergeni. Problemele incep atunci cand sunt suficienti alergeni in mediu pentru a depasi acest prag. Scopul este de a minimiza expunerea la alergenii din aer care depasesc pragul de toleranta si duc la declansarea atacului.

(Sursa: ZOOLAND)


Studiile indica faptul ca aproximativ 15% din populatia lumii este alergica la caini si pisici. Aproximativ o treime dintre americanii care sunt alergici la parul de pisica (in jur de 2 milioane de persoane) isi duc viata, oricum, in prezenta a cel putin unei pisici... In fapt, unul dintre factorii din cauza caruia acest tip de alergie este asa de greu de controlat este faptul ca majoritatea persoanelor alergice decide sa isi tina animalele de companie in casa.

Un studiu arata ca, din 341 de adulti alergici la caini si pisici care au fost sfatuiti de catre doctorul de familie sa renunte la animalele lor de companie, numai unul din cinci a facut acest lucru. Mai mult decat atat, 122 dintre aceste persoane si-au luat un alt animal de companie dupa moartea celui dinainte... Acest lucru vorbeste despre faptul ca dezavantajele unei alergii la parul de animale sunt mult mai putin importante pentru stapani decat avantajele si beneficiile pe care compania animalelor o ofera oamenilor. Un trai linistit si confortabil, chiar daca esti alergica la animale, poate fi posibil daca intelegi conditia alergiei tale si daca urmezi cateva reguli de baza.

Toate pisicile si cainii reprezinta potentiali alergeni (ceea ce inseamna ca sunt surse de alergii) pentru oamenii care sunt alergici la animale, in general. Pisicile tind sa cauzeze mai multe alergii decat cainii, desi o mare parte dintre oameni sunt mai sensibili la caini decat la pisici. Contrar parerii obisnuite, nu exista rase de caini sau de pisici "non-alergenice"; chiar si rasele fara par pot avea un potential alergenic ridicat pentru persoanele care au aceasta sensibilitate...

Cainii cu par moale, dar intr-o continua crestere, cum ar fi Pudelul sau rasa Bichon Frise, de exemplu, pot cauza mai putine iritatii unor anumiti indivizi, dar acest lucru se poate datora faptului ca sunt spalati si periati in mod frecvent. Un caine sau o pisica dintr-o anumita rasa poate fi mai alergenic(a) pentru o persoana cu acest tip de alergie decat un alt animal din aceeasi rasa.

Care este sursa iritatiei cauzata de animale la persoanele alergice?

Glandele din pielea animalelor secreta mici proteine care declanseaza alergia. Aceste proteine se numesc alergeni, ce rezista in blana animalelor, dar care, de asemenea, pot foarte usor sa pluteasca in aer. Alergenii sunt prezenti si in saliva si in urina animalelor si pot fi purtate pe calea aerului atunci cand saliva se usuca pe blana acestora.

Severitatea reactiei fata de aceste substante difera de la o persoana la alta: de la nas infundat si care "curge", stranut insistent, tuse, roseata fetei sau a gatului, dificultati respiratorii, pana la astmul care ameninta viata persoanelor alergice. In plus, aceste reactii adverse pot fi complicate de dezvoltarea unor alergii spontane la alti iritanti existenti in mediul inconjurator.

Alergiile la animale apar adesea in perioada copilariei sau adolescentei, insa si o persoana adulta, care nu a avut pana acum nici o reactie alergica la parul sau saliva unui animal de companie, se poate trezi stranutand atunci cand isi imbratiseaza pisica sau catelul... De cele mai multe ori, alergiile la animalele de companie sunt mult mai grave decat cele la polen, iar reactiile la acesti alergeni sunt mult mai puternice.

In afara de pisica (cea mai des intalnita forma de alergie) si caini, oamenii mai pot dezvolta alergii si fata de alte animale de companie de mici dimensiuni, cum ar fi porcusorii de Guineea.

Ce poti face pentru a atenua aceste reactii?

Daca tu sau un membru al familiei va confruntati cu simptome ale alergiei pur si simplu neplacute, dar care nu va afecteaza viata, puteti lua aceste masuri, pentru a atenua reactiile adverse. Cea mai buna solutie insa, dupa cum afirma doctorii, este evitarea cauzei care provoaca alergia. In cazul nostru, evitarea contactului cu animalul care determina reactia adversa a organismului tau...

- Creeaza in locuinta o zona "libera de alergeni"! Este de preferat ca aceasta zona sa fie dormitorul, deoarece adesea aceste manifestari adverse disturba un somn linistitor. In aceasta zona, accesul animalelor de companie trebuie sa fie interzis in mod strict. Foloseste in aceasta incapere un purificator de aer si cuverturi impermeabile pentru saltea, pat si perne, deoarece particulele alergenice aduse in aceasta camera, pe haine si alte obiecte, se pot "instala" confortabil in ele, cauzand stranutul "caracteristic".

- Foloseste astfel de purificatoare de aer in intreaga locuinta si evita materialele si mobila pe care se acumuleaza foarte usor praful, cum ar fi tapiteriile, cuverturile textile si covoarele. Curata temeinic praful si mizeria, acumulate in articolele ce pot fi spalate, cum ar fi cuverturi, perne, draperii, perdele si, mai ales, culcusul animalelor. Pentru un plus de eficienta, foloseste la aspiratorul tau un "microfiltru", care reuseste sa capteze cea mai mare parte a acestor particule alergenice.

- O baie saptamanala a animalului de companie poate reduce cu pana la 84% nivelul alergenilor pe care ii contine blana acestuia! Desi exista produse ce reduc alergenii o data ce sunt pulverizate pe suprafata blanii animalelor de companie, studiile efectuate in America arata ca acestea sunt mult mai putin eficiente decat o baie saptamanala. Chiar si pisicile pot fi obisnuite cu aceasta "tortura"... Intreaba-ti veterinarul sau ghideaza-te dupa indrumarile unei carti de ingrijire a animalelor si vezi cum poti proceda pentru ducerea la indeplinire a acestui "obiectiv"! Intotdeauna foloseste un sampon recomandat de medicul veterinar - astfel eviti sa ii faci rau animalului in orice fel.

- Nu te grabi sa dai vina pentru alergia ta pe bietul animal al familiei!... Cere-i medicului in mod special sa iti faca testul alergenic la parul animalului, decat sa presupui tu ca aceasta este cauza alergiei tale. Te sfatuim sa tii cont si de faptul ca alergiile sunt cumulative, ceea ce inseamna ca foarte multe persoane sunt alergice la mai mult decat un singur iritant. Astfel incat, daca esti alergica la praf, la insecticide, polen, fum de tigara, par de pisica, trebuie sa reduci nivelul alergenilor, in general, in caminul si mediul tau inconjurator, concentrandu-te asupra tuturor cauzelor si nu doar asupra alergiei la animalele de companie.

- Spre exemplu, s-ar putea sa fie necesar sa iei masuri suplimentare pentru indepartarea parului pisicii din camere, precum si pentru evitarea fumului de tigara in timpul lunilor de primavara, cand este dificil sa eviti expunerea la polen. Fiecare anotimp va necesita o atentie sporita din partea ta - pentru evitarea anumitor alergeni mai usor de "ocolit" decat cei de "sezon", asa cum am mentionat mai sus.

- Imunoterapia (injectii impotriva alergiei) poate ajuta la ameliorarea simptomelor, dar acestea nu vor fi eliminate in intregime. Aceste injectii au un sistem ceva mai lent de functionare - treptat, ele "desensibilizeaza" sistemul imunitar al unei persoane la acest tip de alergii. Proteinele cauzatoare de alergii sunt injectate sub pielea persoanei suferinde, determinand organismul sa produca anticorpi (proteine care protejeaza corpul) ce blocheaza alergenii sa produca vreo reactie adversa.

Pacientilor le este injectata, de obicei, o doza pe saptamana timp de cateva saptamani pana la cateva luni (in functie de severitatea alergiei). Dupa acest tratament "intensiv", pot face fata alergiei la animalele de companie cu doar o singura injectie lunar. Studiile arata insa ca acest tratament nu are o foarte ridicata rata a succesului daca pacientul continua sa traiasca in prezenta animalului sau de companie...

- Exista si tratamente aditionale impotriva alergiei la animale, dar acestea sunt simptomatice - spre exemplu, spray-uri nazale antihistaminice si pastile de acelasi tip. In cazul astmului, exista numeroase indicatii terapeutice: medicamente, spray-uri sau inhalatoare. Mai important decat orice este insa sa gasesti un doctor care sa iti inteleaga hotararea de a-ti pastra animalul de companie mult iubit. O combinatie de abordari medicale pentru a-ti controla alergia si simptomele, cu metode eficiente de intretinere a curateniei din locuinta ta, precum si cu imunoterapia, poate contribui la buna convietuire a ta cu pisicuta sau catelusul drag...

Daca nu ai inca un animal de companie, dar te gandesti sa adopti unul, chiar daca stii ca esti alergica la parul si saliva acestuia, asigura-te ca intelegi in profunzime implicatiile acestui lucru. Inainte de a aduce un animal acasa, fii sigura ca stii la ce riscuri te expui si asigura-te ca poti trai in conditii bune cu acest animal. Putine persoane care sufera de alergii ajung sa se obisnuiasca cu animalele la care sunt alergice. Exceptie de la acest lucru fac copiii, care pot trece, in timp, peste alergii.

Insa un animal de companie nu este un moft de care te poti debarasa in orice clipa consideri ca nu mai ai chef de el... Un animal de companie devine un membru al familiei, de care trebuie sa ai grija intreaga sa viata. Tocmai de aceea decizia de a "infia" unul, in aceste conditii, trebuie sa fie foarte bine gandita, pentru a evita apoi complicatii inutile - atasarea emotionala a tuturor membrilor familiei de pisica sau catelul "adoptat", plasarea ulterioara in caminul unei alte familii, stres emotional pentru copiii tai si pentru animal, probleme de adaptare etc.

Pentru o persoana alergica la animale, decizia este si mai greu de luat. Si, din pacate, de cele mai multe ori, stapanii decid sa renunte la animale, o decizie dificila pentru toti membrii familiei implicati...

(Sursa: Eva )

Niciun comentariu: