miercuri, 15 octombrie 2008

Adelina şi Loredana Zaharia

O mamă spune: „Eu acum sunt o persoană disperată, aşa mă consider şi nu aş fi vrut să fiu în această situaţie, dar asta este realitatea. Singura mea şansă, dacă mai există oameni în ţara asta şi sunt într-adevăr oameni, să mă ajute şi pe mine cineva. Nu am altă şansă… Dacă mâine cineva mi-ar spune să plătesc cu viaţa mea salvarea fetelor, nu aş ezita să o fac”.

Adelina şi Loredana Zaharia sunt gemene identice (gemeni univitelini) şi au 23 de ani, pe care i-au împlinit pe 6 ianuarie 2008. Viaţa pe care o duc de 6 ani încoace este un chin identic: atrofie cerebeloasă.

S-au îmbolnăvit când aveau 17 ani. Din doi copii normali, născuţi fără probleme de Bobotează, sănătoşi, plini de viaţă, care făceau sport – 8 ani de înot şi 2 ani de atletism la Şcoala Sportivă din Brăila, învăţau (una din fete a terminat liceul iar cealaltă o şcoală profesională), au devenit motivul spaimei părinţilor care se gândesc că în orice moment este posibil să rămână fără ele. Problemele medicale au apărut după ce Adelina şi Loredana au împlinit 17 ani. Mai întâi s-a îmbolnăvit Loredana. Medicii brăileni au spus iniţial că este vorba de probleme de natură psihică şi au prescris tratament pentru astfel de afecţiuni. La câteva luni a urmat Adelina. Timp de 2 ani au fost tratate pentru depresie. Apoi fetele au acuzat dureri cumplite de picioare şi s-au făcut investigaţii medicale mai serioase. Diagnosticul: atrofie cerebeloasă. Medicii au spus că ar fi ceva genetic. Şi că este o boală degenerativă progresivă, că nu se opreşte din progresie şi că limita de viaţă este între 3 şi 13 ani. Şi că în ţară nu se poate face nimic.

Părinţii sunt disperaţi. De 6 ani încoace îşi văd fetele doar stând în casă. Pentru ele viaţa înseamnă doar ce văd la televizor. Fetele sunt dependente de părinţi. Nu îşi pot lua medicamentele singure, nu îşi pot pune de mâncare singure, nu se pot ţine pe picioare, pur şi simplu. Fetele sunt supravegheate permanent de tatăl lor, care a primit certificatul de asistent personal DOAR pentru una din ele, pentru că legea nu îi dă voie să fie pentru amândouă. Mama lucrează.

Părinţii au aflat că fetele pot fi operate în China, unde un implant cu celule stem le-ar da fetelor şansa de recuperare 60-70%. Au făcut demersuri şi au obţinut programare pentru 5 octombrie, însă nu au făcut rost de bani. Au nevoie de 60.000 de euro, câte 30.000 pentru fiecare. Operaţia poate fi reprogramată, fără probleme, în decembrie. Până acum au strâns 4.000 de euro.

Dacă puteţi şi doriţi să ajutaţi:

TELEDON LA ROMTELECOM:

0900 900 042 – pentru 2 euro/apel

0900 900 045 – pentru 5 euro/apel

0900 900 040 – pentru 10 euro/apel

Sau la:

BCR – Sucursala Brăila

RON: RO 89 RNCB 004 808 555 531 0001

EURO: RO 62 RNCB 004 808 555 531 0002

USD: RO 35 RNCB 004 808 555 531 0003

Titular: Zaharia Daniela Gina (mama)

Telefon: 0763.664.224

Adelina şi Loredana la Ştirile PRO TV – aici.

În ziarul Obiectiv Vocea Brăilei – aici.

Adelina şi Loredana la Poveştiri Adevărate Acasă TV, pe 12 septembrie 2008 – aici, şi pe 2 octombrie 2008 – aici (pe 2 oct. apar şi numerele pentru teledon).

7 comentarii:

Anonim spunea...

Surprize!
Care-i zâna, până la urmă?
TU eşti!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Ma bucur ca tu esti prima care mi-ai dat buna ziua aici pe acest blog :) si ma bucur ca ti-a placut surpriza.
Nu sunt zana Isa...sunt doar spiridusul zanei :) si inca mai am mult de muncit...
Dupa cum ai vazut fotografiile inca linkeaza la tine pe blog (nu ca m-ar deranja) si nu am prelucrat in amanunt topicurile, dar...macar am resuit sa le transfer aici aproape pe toate :).
Important este sa se afle de cei care au nevoie de ajutor - restul se face intr-un final, chiar daca se face mai incet.

Celalalt era un blog mai personal si se pierdea esentialul. Erau atat de amestecate incat nu cred ca s-a putut transfera adevaratul mesaj.
Am sa incerc si pe freewebs o pagina asemanatoare...

cu drag,
un spiridus

Anonim spunea...

Sunt interesata in evoluta medicala a atrofiei cerebeloase, pentru ca si eu am un copil cu acest diagnostic. Ce se poate face pentru acesti copii? Cum putem sa-i ajutam ? Exista vreun tratament pentru ei undeva in afara tarii?
C.

Anonim spunea...

AR TREBUI VERIFICATI PARIINTII GEMENELOR SA SE VADA CE AU FACUT CU BANII STRANSI(NIMIC)NICI MACAR UN SCAUN CU ROTILE ,AR TREBUI SA SE FACA ANCHETE SOCIALE SA SE VADA CUM AU FOST GESTIONATI BANII,DACA SA FACUT CEVA.PT EI CA PARINTI AU CONTAT BANII(CARNET AUTO,CONFORTUL LOR ,PT FETE NIMIC LE DESCALTA ATUNCI CAND URCA IN MASINA,DOAR VIN DIN CASA,SI MULTE ALTELE)

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Atrofia cerebrală este difuză, moderată...?
În general, medicii spun că nu ar exista tratamente ci doar posibilitatea ameliorării, a stagnării...
Unii susţin însă că ar exista tratamente:

http://www.pirasan.ro/noutati/atrofia_cerebrala.html

Aici vă dau un link care sper să vă ajute mai mult decât am făcut-o eu!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

@ Anonim, de unde ştii ce au făcut părinţii cu banii?

Să ştiţi că tratamentul pt o astfel de boală este costisitor şi pt o persoană, dar pentru două? Pe lângă asta au nevoie de asistare medicală şi multe altele.

Dacă aveţi dovezi concrete expuneţi-le, dacă nu, măcar nu faceţi supoziţii. Cel mai uşor e să aruncăm cu piatra!

Anonim spunea...

stiu exact ca familia nu le ajuta deloc pe aceste fete doar beneficiaza de pe urma lor ,daca vreti puteti verifica dv ce au facut pana acum concret pt fete ,(carnetul de masina costa ,deplasarea cu masina in fiecare zi costa si ea ,intretinerea ei cu produse scumpe ,si multe altele care credeti-ma ca daca ar fi copilul meu bolnav nu m-ar mai interesa as vinde tot sa-l vad sanatos.faceti verificari si va veti convinge!