vineri, 23 ianuarie 2009
Nici zece ecografii nu au fost de ajuns să se observe...
Părinţii unei fetiţe de şase luni din Bucureşti îi acuză pe medicii care au urmărit evoluţia sarcinii pentru faptul că fiica lor s-a născut fără jumătate din antebraţul drept şi fără mâna dreaptă, după ce s-au făcut aproape zece ecografii, iar doctorii nu au observat nimic în neregulă.
"Prima dată când am aflat de problema fetiţei noastre (Ioana Maria - n.r.) a fost la naştere, când şi medicul a fost la fel de surprins ca şi noi. După câte ecografii s-au făcut în cele nouă luni de sarcină, medicii nu au observat că fetiţei îi lipseşte o parte atât de mare din mâna dreaptă. Când am efectuat ecografia morfo-fetală, la aproximativ şase luni de sarcină, în care au fost măsurate şi comparate toate segmentele corpului, medicul a scris clar pe fişă că totul este în regulă", povesteşte tatăl micuţei, Iulian Mihai.
Prima explicaţie pe care au primit-o părinţii Ioanei a venit de la neonatolog, care, deşi nu a efectuat nicio investigaţie medicală, a afirmat că malformaţia are o cauză genetică. "Mi s-a spus că genele noastre, ale mele şi ale soţiei, sunt de vină şi că toţi copiii noştri vor avea malformaţia asta. Însă testul genetic pe care l-am făcut ulterior a infirmat ipoteza unei cauze genetice", precizează tatăl Ioanei.
Pentru a afla care a fost cauza anomaliei cu care s-a născut copilul lor, părinţii au cerut lămuriri mai multor specialişti, inclusiv din străinătate, din Australia şi din SUA. Potrivit lui Iulian Mihai, medicii din străinătate au concluzionat, în unanimitate, că a fost vorba despre o bandă amniotică "înfăşurată" pe mâna fătului, care a oprit dezvoltarea acesteia şi a dus, înaintea lunii a patra de sarcină, la amputare.
Medicul care a monitorizat sarcina, pe tot parcursul ei, a fost dr. Marcel Moisa, specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Dr. Panait Sârbu" din Capitală. El a făcut şi ultima ecografie, cu o săptămână înainte de naştere. Dr. Moisa susţine concluziile primite de tatăl Ioanei de la medicii din străinătate, însă consideră că nu a fost datoria lui să urmărească evoluţia morfologică a fătului, altfel spus integritatea fizică a acestuia. "Ca să fi putut observa, din timp, că mâna este prinsă cu banda amniotică, înainte să se producă amputarea, şi chiar după aceea, ar fi trebuit să stau o jumătate de oră la o ecografie şi să mă las de operaţii, că nu mai aveam timp pentru ele", susţine medicul.
Potrivit dr. Moisa, cel care ar fi trebuit să observe problema Ioanei era medicul care a efectuat ecografia morfo-fetală (3D), respectiv dr. Valentin Varlas, de la Spitalul Filantropia.
Doctorul Valentin Varlas susţine că nu se poate stabili cu certitudine în ce lună de sarcină banda amniotică a prins mâna fătului. El nu exclude însă posibilitatea ca banda amniotică să fi fost prinsă în jurul mâinii fătului în momentul în care s-a făcut ecografia morfo-fetală.
Tatăl fetiţei susţine că explicaţia medicului de la Spitalul Filantropia contrazice ceea ce susţin medicii din străinătate care au studiat cazul Ioanei. "Ei au spus clar că fetiţa nu ar fi supravieţuit dacă amputaţia s-ar fi produs după patru luni. Mi-e greu să cred că ar fi trăit în cazul în care amputarea s-a produs după şase luni, dacă ar fi să iau în calcul explicaţiile medicului Varlas", a mai spus Iulian Mihai.
Părinţii Ioanei sunt hotărâţi să sesizeze Colegiul Medicilor şi să facă toate demersurile pentru ca medicii vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat cu fiica lor să fie pedepsiţi. "Nu pot să accept că motivul pentru care fiica mea nu are o mână este acela că medicul care a urmărit sarcina nu are chef să stea o jumătate de oră să se uite la o ecografie, deşi am fost la cabinetul lui particular şi l-am plătit să-şi facă meseria", a concluzionat tatăl fetiţei de şase luni.
Sursa: realitatea
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu