luni, 23 martie 2009

Accidentul vascular cerebral


Accidentul vascular cerebral (prescurtat AVC) este o afectiune care se declanseaza in mod neasteptat, la oameni cu diferite varste, in general peste varsta de 55 ani.

Un accident vascular cerebral este oprirea subita a functionarii creierului. El este cauzat de stoparea circulatiei sangvine spre creier (cheag de sange, spasm vascular) sau de ruptura unui vas sangvin in creier , provocind astfel moartea celulelor cerebrale ale partii creierului care este afectata, oprind functionarea partilor corpului pe care le comanda. Creierul este foarte sensibil la orice intrerupere a aportului de oxigen. Daca aportul de singe si de oxigen este intrerupt destul de mult timp, o parte a celulelor creierului mor.

Principalele semne ale unui accident vascular cerebral sint: o amortire sau o slabire brusca a fortei intr-o parte a corpului, care poate ajunge pina la paralizarea completa a unei parti a corpului (fata, brate, picioare), pierderea vorbirii sau dificultatea de a intelege cuvinte sau de a citi. Persoana afectata poate sa nu fie capabila de a gasi un cuvint potrivit, poate resimti o slabiciune in maxilar sau sa aiba o lipsa de coordonare cu propria limba, isi poate pierde vederea sau poate vedea dublu, poate avea dureri mari de cap , insotite de stare de greata si somnolenta, ameteli sau senzatie de invirtire. De asemenea, poate suferi caderi bruste, instabilitate, miscarile ii pot fi stingace, isi poate pierde inexplicabil cunostinta, ii poate tremura o parte a corpului (un brat, un picior), poate avea dificultati la inghitire alimentelor, mers nesigur, dezechilibru.

Cauza majora a accidentului vascular cerebral ramine ateroscleroza, ai carei factori de risc importanti sint hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala si tabagismul. Obezitatea, diabetul zaharat, inactivitatea fizica si stresul sint, de asemenea, factori importanti. Ateroscleroza antreneaza ingustarea sau blocarea vaselor sangvine care alimenteaza creierul si sint responsabile de 20-25 la suta din accidentele vasculare cerebrale embolice. Fibrilatia auriculara, o aritmie cardiaca destul de frecventa, reprezinta una dintre cauzele principale ale formarii cheagurilor in inima; aceste cheaguri daca sunt mari, se pot fragmenta la un moment dat si pot ajunge la nivelul vaselor din creier pe care le pot infunda, ducind la aparitia AVC.

Un accident vascular cerebral de origine hemoragica este rezultatul ruperii bruste a unei artere cerebrale. Leziunile cerebrale hemoragice reprezinta 20 la suta din accidentele vasculare cerebrale si pot fi cauzate de: ruptura unei mici artere profunde a creierului datorata unei hipertensiuni de lunga durata, spargerea unui anevrism sau o malformatie arterovenoasa.

Dupa virsta de 55 de ani, la fiecare 10 ani, riscurile unui accident vascular cerebral se dubleaza, indiferent de sex. Riscurile aparitei unui atac vascular cerebral cresc daca: fumati, suferiti de hipertensiune, boala de inima , diabet, obezitate.

Anumite modificari in modul dumneavostra de viata va pot ajuta sa evitati aparitia unui AVC. Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin adoptarea unor masuri preventive. Aceste masuri sint:controlarea si prevenirea diabetului, controlarea nivelurilor colesterolului, micsorarea numarului de tigari,evitarea consumului de alcool, controlarea hipertensiunii arteriale (hipertensiunea este factorul controlabil cel mai important;cu cit tensiunea este mai ridicata cu atit sint mai mari riscurile;verificati-va regulat tensiunea arteriala!), evitarea combinatiei dintre contraceptivele orale si tabagism, consumati legume si fructe proaspete, evitati excesul de sare in alimentatie, faceti miscare.

Este important sa nu ignorati simptomele unui accident vascular cerebral chiar daca, la prima vedere, par nesemnificative si chiar daca dispar complet. Simptomele pot dura doar 10-15 minute, dar trebuie sa apelati la sfaturile medicilor pentru a preveni aparitia unor afectiuni mai periculoase.

dr. Emil Botcau - Ambulanta Bihor


2 comentarii:

Florica spunea...

Am suferit un accident vascular cerebral ischemic in stare de veghe si nu stiu de ce imi pierd pt cateva momente constiinta si adorm. Va rog frumos daca ma puteti ajuta . Multumesc

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Florica dragă, ai suferit un accident vascular. Cu alte cuvinte ai avut rupt un vas de sânge sau mai multe. Până când acesta nu se va suda definitiv...acesta este un efect secundar. Totuşi, eu te sfătuiesc să consulţi şi un medic! Multă sănătate îţi doresc!