miercuri, 22 iulie 2009

Asociaţii de Ajutor + Căpuşele care ne sleiesc toată încrederea!!!


Nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu, când dau peste o măgărie şi un exemplu de nesimţire ca şi aceasta, îmi vine să urlu pur şi simplu - nu îmi vine să cred, deşi ştiu cu siguranţă că există...

Habar nu am încotro se îndreaptă lumea asta, dar este clar că nu doreşte să corecteze nimic, nu doreşte să devină mai bună, nu doreşte decât să distrugă fără să tragă învăţăminte de nici un fel.

Poate nu ar durea atât de mult, dar când vezi nesimţiţi ascunşi în spatele unor "haine" ale bunătăţii, ale filantropiei, te ia cu ameţeală. În momentul acela simt că sunt într-un carusel unde mi se face rău şi pe orice parte aş coborî nu aş vedea nimic altceva.
Îmi vine să îi adun pe toţi şi să îi închid undeva unde sunt oameni cu probleme reale, copii bolnavi, bătrâni care trăiesc sub orice nivel de existenţă pe care vi-l puteţi închiăui - poate aşa..., poate... vor vedea că durerea, disperarea, neputinţa nu este un film ci este viaţă, viaţă reală!

Îmi scuzaţi monologul precedent,...simţeam că vreau să mai "dau şi pe afară" din gândurile negre. Mă iertaţi...

În oraşul unde locuiesc există un punct de lucru al unei asociaţii care ar fi trebuit a fi una care vine în ajutorul celor năpăstuiţi, celor bolnavi şi cu probleme, o asociaţie care strânge fonduri în scop caritabil,


...
DAR...

care se comportă cu angajaţii mai rău decât în orice închipuire.

Celor care vor să se angajeze, li se promite un anumit salariu pe cartea de muncă, diurnă, două zile libere pe lună şi 10 ore de muncă pe zi

...DAR...

după ce aceştia intră în "câmpul bătăii de joc al omului de către om"...nu li se dă diurna, nu li se dau banii promişi ca şi salariu dacă sar cu mult peste "suma pontată" şi muncesc de dimineaţa de şa şapte până seara pe la 19-20...fără ore libere în timp de caniculă, fără diurnă, fără apă minerală, fără nimic!!!

Cu alte cuvinte...cei care strîng fondurile sunt luaţi cu o maşină, duşi prin diverse coclauri, lăsaţi în voia soartei, a celor care unoeri îi mai iua şi la bătaie, a soarelui şi a căldurii, iar dacă nu adună suma de 150 RON pe zi ... NU SUNT PONTAŢI !!! ... pe ziua respectivă, deci...ziua aceea cade în crepuscul, iar ei nu sunt plătitţi pentru efortul şi timpul pierdut!

Lipsa de atitudine, lipsa banilor, faptul că oamenii ÎNCĂ nu îşi cunosc drepturile şi tac fără să reclame astfel de instituţii lipsite de orice bun simţ şi morală, fac ca această ţară să poată fi încă un loc unde nesimţiţii, delapidatorii, hoţii să poată trăi ca într-un rai, iar oamenii care muncesc şi vor să facă într-adevăr ceva...nu pot, pentru că lor, li se închid în nas toate uşile!

Şi, astfel am realizat...!!!
Ca să ai o afacere trebuie să fi tupeist, nesimţit, să ştii să încalci legea legal :))) - adică să o ştii ocoli cu tenacitatea unui şarpe cu clopoţel - , să ai bani sau să îi poţi face foarte repede ca să înfunzi buzunarele ce dau oricum pe dinafară... mă rog...

Cei care aţi citit acest post şi lucraţi pentru o astfel de asociaţie de într-ajutorare a propriilor scopuri buzunariale...

VĂ ROG LUAŢI ATITUDINE!!!

Aceste asociaţii nu sunt altceva decât nişte căpuşe ale sistemului, nişte oi negre care trag în jos pe toată lumea, inclusiv pe DVS., care fac rău credibilităţii oamenilor care au cu adevărat probleme...

Oameni buni...AVEŢI DREPTURI, PUETŢI RECLAMA!
Unde?
La Inspecţia Muncii, la Parchet sau puteţi cere lămurir la cel mai apropiat cabinet de avocatură sau chiar la sediile publicaţiilor locale!

Pentru a vă putea informa mai bine asupra drepturilor DVS., am găsit într-o publicaţie un articol foarte bine structurat şi conceput, care vă poate veni în ajutor:

"
Relatia angajat - angajator, drepturi si obligatii - Cronica Română

Raspunzand solicitarilor mai multor cititori, va prezentam in continuare ce prevede legea in privinta obligatiilor si drepturilor angajatului si angajatorului. Concret, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba.
Aceasta va putea fi de cel mult 30 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice. In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are un caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
In situatia absolventilor institutiilor de invatamant, cand acestia se incadreaza in munca la inceputul lor in profesie, perioada de proba poate fi de cel mult 6 luni. Atat in timpul perioadei de proba cat si la sfarsitul acesteia, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, putandu-se rezilia la initiativa oricareia dintre parti. Pe parcursul perioadei de proba, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute de legislatia muncii, in contractul colectiv de munca, in regulamentul intern si in contractul individual de munca.
Perioada de proba constituie vechime in munca si pe parcursul acesteia clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita, conform articolului 21 din Codul muncii.
De asemenea, pe durata executarii unui contract de munca, nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Exista si o exceptie de la aceasta regula, in situatia in care salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba, atunci cand acesta debuteaza la acelasi angajator, intr-o noua functie sau profesie, ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
In situatia in care, anterior incheierii contractului individual de munca sau la momentul modificarii acestuia, angajatorul nu informeaza salariatul cu privire la perioada de proba, acesta va decadea din dreptul de a mai verifica pe angajat printr-o asemenea modalitate.
In privinta formei pe care o poate imbraca perioada de proba, trebuie mentionat ca aceasta va constitui o clauza in cadrul contractului individual de munca, realizandu-se pe parcursul executarii acestuia si nu in afara lui. Asadar, obligativitatea angajatorului de a intregistra contractul individual de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca subzista chiar in situatia in care angajatul este in perioada de proba. Diferenta intre existenta unei asemenea perioade de proba si absenta acesteia consta in faptul ca angajatorul va putea desface contractul de munca fara preaviz.
De asemenea, este foarte important de stiut ca este interzisa angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba, pentru acelasi post, incercand sa se evite astfel un eventual abuz din partea angajatorului.
Am discutat mai sus si de asa-numita clauza de neconcurenta care, asa cum spuneam, nu se poate aplica in timpul perioadei de proba. In afara perioadei de proba insa este o clauza perfect valabila mentionata de articolele 20 si urmatoarele din Codul muncii. Aceasta clauza are aplicabilitate in cadrul contractului individual de munca dar putini angajati au reprezentarea a ceea ce inseamna aceasta.
Clauza de neconcurenta il obliga pe angajat sa nu presteze in interes propriu o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau. De asemenea, in virtutea acestei clauze si in schimbul obligatiilor prevazute mai sus, angajatul va primi de la angajator o indemnizatie lunara.
Partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta atat la incheierea contractului individual de munca cat si pe parcursul executarii acestuia.
Aceasta clauza isi va produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Indemnizatia lunara de neconcurenta datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale angajatului din ultimele sase luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de sase luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Aceasta clauza se impoziteaza la beneficiar, potrivit legii.
Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pe o perioada de maximum
2 ani de la data incetarii contractului individual de munca, aceasta mentiune nefiind aplicabila in situatia in care contractul a incetat la initiativa angajatorului si din motive care nu tin de persoana salariatului sau in anumite situatii cand incetarea contractului s-a produs de drept.
Bineinteles ca o asemenea clauza trebuie sa aiba si anumite limitari pe care Codul muncii le mentioneaza la art.23. Astfel, clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine. De altfel, la sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca, instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
In cazul in care salariatul nu isi indeplineste, cu vinovatie, prevederile contractuale privitoare la aceasta clauza, poate fi obligat la restituirea indemnizatiei lunare si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Practica judiciara in ceea ce priveste nerespectarea prevederilor legate de perioada de proba sau a obligatiilor ce decurg din clauza de neconcurenta este una pozitiva, sens in care instantele de judecata, in foarte mare parte, fac aplicarea corecta si nepartinitoare a legii.
Asadar, angajatorii ar trebui sa fie mai atenti in a respecta drepturile salariatului in ceea ce priveste perioada de proba iar angajatii, in situatia in care au prevazuta in contractul de munca o clauza de neconcurenta, sa o respecte si sa realizeze repercusiunile la care se pot


Niciun comentariu: