marți, 14 octombrie 2008

Sfaturi pentru tinerele mame...

Fa-ti analizele de sarcina!
O campanie promovata de Fundatia "Copii Sanatosi"
Text: Ramona Mihai Revista Superbebe

Fundatia "Copii Sanatosi" a lansat la jumatatea lunii septembrie o ampla campanie prin intermediul careia incurajeaza viitoarele mame sa-si faca analizele necesare pe timpul sarcinii pentru a preintampina riscul aparitiei vreunei malformatii congenitale care ar putea afecta bebelusul. Scopul acestei campanii este, in primul rand, informarea viitoarelor mame asupra importantei prezentarii la medic in perioada sarcinii.

Orice femeie care isi doreste sa devina mama, trebuie sa fie constienta, inca de la bun inceput, de responsabilitatea pe care si-o asuma si, tocmai de aceea, este absolut necesar sa puna pe primul plan sanatatea si binele copilului ei. Printr-o preocupare si o supraveghere atenta a perioadei de graviditate, orice neplacere poate fi inlsturata si astfel o familie poate sa traiasca fericita si implinita. Iata de ce este absolut necesar sa-ti faci toate analizele recomandate in timpul sarcinii pentru a afla din timp daca fatul pe care il porti in pantec prezinta riscul vreunei malformatii congenitale si astfel sa iei cea mai buna decizie in legatura cu tine si cu copilul tau.

Ce trebuie sa faci inainte de o sarcina

Ideal ar fi ca inainte de a ramane insarcinata sa-ti faci o programare la medic pentru a face cateva teste esentiale mai tarziu in dezvoltarea normala a sarcinii tale. In momentul in care pacienta ramane insarcinata ar trebui sa se afle intr-o stare de sanatate foarte buna. Inainte de conceperea unui copil, medicul iti va recomanda un examen fizic urmat de analize de sange si de urina plus un examen de secretie vaginala. Se urmareste in primul rand ca pacienta sa nu prezinte nici un fel de infectie in organism care ar putea afecta dezvoltarea sarcinii sau orice dezechilibru al starii de sanatate care necesita un tratament medical.
Trebuie mentionat de la bun inceput ca exista paciente care din start prezinta un risc obstetrical crescut si anume, femeile care au trecut de varsta de 35 de ani, cele care au avut feti malformati in antecedente sau cele care au avut avorturi repetate sau nasteri premature. Aceste paciente trebuie sa consulte obligatoriu un medic specialist pentru un control preconceptional.
De obicei, inainte de o sarcina, se fac teste pentru anumite parazitoze (toxoplasma, brucella, lysteria, leptospiroza, chlamydia) sau teste speciale pentru anumite infectii cervicale (mycoplasma si ureaplasma).
Tot inainte de conceperea unui copil, pacienta trebuie sa faca si teste specifice ale coagularii sangelui (Ac antifosfolipidic, Anticoagulant lupic, proteina C, proteina S, Factorul V-Leiden, Antitrombina III) pentru depistarea precoce a unui posibil sindrom antifosfolipidic, sindrom care determina avorturi repetate sau imposibilitatea ducerii la termen a unei sarcini cu posibile complicatii. Aceasta afectiune se trateaza prin administrarea unui anticoagulant pe tot parcursul sarcinii, incepand cat mai devreme.
In cazul in care toate aceste analize sunt bune, se indica administrarea de acid folic sau un supliment nutritiv care contine si acid folic, acest lucru prevenind aparitia unor malformatii fetale.

Prima vizita la medic

Exista doua feluri de femei gravide: cele care isi planifica sarcina si cele care raman insarcinate intamplator. Fiecare dintre ele, in momentul in care afla ca vor fi mame, trebuie sa se prezinte la primul control medical. Celor care nu si-au planificat sarcina, la prima consultatie la medicul specialist, li se va recomanda efectuarea a cat mai multe dintre testele care trebuiau facute inainte de a ramane gravide, in functie de riscurile pe care obstetricianul considera ca pacienta le prezinta.
La prima consultatie, doctorul trebuie sa stabileasca diagnosticul de sarcina, lucru care se face prin intermediul examenului ginecologic si al ecografului.
Prima ecografie stabileste cu cea mai mare acuratete varsta sarcinii si, o data cu aceasta, data probabila a nasterii, lucru extrem de important in urmarirea ulterioara a dezvoltarii fetale. Prima ecografie stabileste genul sarcinii (unica sau gemelara), precum si o eventuala patologie uterina (fibroame uterine, malformatii uterine). Analizele de sange pe care pacienta ar trebui sa le faca dupa prima consultatie cuprind obligatoriu grupul sanguin si RH-ul, analize care pot scoate in evidenta o eventuala incompatibilitate intre parteneri sau intre mama si copil. Daca aceasta incompatibilitate exista, sarcina este considerata cu risc si trebuie urmarita indeaproape prin dozarea repetata a anticorpilor materni.

Urgente!

Alte analize la prima consultatie sunt reprezentate de hemograma completa, glicemie, uree creatinina (reflecta functia renala), examen sumar de urina, urocultura, antigen pentru hepatita de tip B, testare HIV, RBW serologie pentru sifilis, precum si culturi cervicale.
In acest moment se construieste relatia pacienta-obstetrician, un plan de monitorizare a sarcinii care trebuie sa cuprinda vizite lunare in primele sapte luni de zile la medic, vizite bilunare in lunile sapte si opt ale sarcinii si vizite saptamanale in luna a noua.
Se masoara greutatea pacientei si i se explica acesteia care sunt semnele de alarma, motive care trebuie sa o faca pe viitoarea mama sa ceara un consult medical de urgenta (pierderea de sange pe cale vaginala, dureri lombare, dureri abdominale si starea febrila).
La 13-14 saptamani de sarcina, se face o ecografie, care pe baza masurarii pliului translucentei nucale, poate stabili o suspiciune de sindrom Down. Sindromul Langdon Down este o anomalie genetica a cromozomului 21, care se produce, conform statisticilor, o data la 900 de nasteri, fara a avea cauze precise. Teoretic, i se poate intampla oricui sa aiba un copil cu sindrom Down, chiar daca unele persoane sunt mai predispuse genetic si datorita varstei, decat altele. De obicei, la nastere, se recunoaste o astfel de persoana datorita infatisarii si ulterior prin efectuarea unor analize care pun in evidenta aberatia cromozomiala. Aceasta anomalie afecteaza aproape fiecare organ, fapt care poate avea drept consecinte punerea in pericol a vietii persoanei respective (deficiente de auz, vaz, vorbire, intelegere, miscare, malformatii cardiace, ale creierului, anomalii ale sangelui). Ea este asociata adesea cu retard mental de diferite grade. In cele mai multe cazuri, persoanele cu trisomia 21 sunt incadrate la gradul I de handicap, din cauza lipsei discernamantului si, implicit, a dependentei de o alta persoana.
Cea mai buna metoda de depistare a acestei anomalii este efectuarea examenului triplu test, inca din perioada in care fatul se afla in pantecul mamei. Intre saptamanile 14 si 18 de sarcina, medicul si chiar pacienta pot cere efectuarea acestei analize, test serologic care dozeaza AFP, hCG si estriolul plasmatic. Corelarea acestor constituenti ai sangelui cu varsta de gestatie poate ridica suspiciunea unor malformatii congenitale. Diagnosticul de certitudine se pune doar prin amniocenteza, care se efectueaza doar atunci cand exista suspiciuni serioase de malformatii congenitale sau biopsia de trofoblast.

Ce este ecografia?

Ecografia este o procedura ce poate fi utilizata pentru evaluarea fatului, placentei si lichidului amniotic in timpul sarcinii. Se executa cu un instrument numit echograf. Aparatul trimite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata. Tehnologia moderna a dus la aparitia pe piata a ecografelor 3D si 4D care prezinta cu mai multa acuratete viata intrauterina a fatului. Ecografia 3D/4D este cea mai recenta, completa si performanta forma de ecografie existenta, permitand cresterea preciziei diagnosticarii cu peste 30%. Cu acest aparat poti vedea chipul copilului tau inainte de a se naste, iar in modul 4D (3D live) poti vedea cum se misca.

Analizele trimestrului II de sarcina

In trimestrul doi de graviditate se face obligatoriu o a doua ecografie. Perioada optima este intre a 21-a si a 23-a saptamana de sarcina, moment in care se observa cel mai bine morfologia dezvoltarii fetale, localizarea si caracteristicile placentei precum si starea colului uterin. Acum se face si ecografia de screening malformativ de trimestru II si se evalueaza cei mai multi parametri fetali. Masurarea tensiunii arteriale este un element obligatoriu al vizitei din aceasta perioada. Tot in trimestrul II se face un examen de secretie vaginala si se executa dozarea de anticorpi anti RH la pacientele care prezinta aceasta incompatibilitate. Tot in aceasta perioada vei fi informata si asupra elementelor de alarma care pot aparea si care necesita un consult de urgenta: sangerare vaginale, umflaturi severe ale membrelor, dureri de cap, incetosarea vederii, varsaturi persistente, dureri abdominale, febra, frisoane, dificultati la urinare sau pierdere de lichid.
La sfarsitul trimestrului II se recolteaza din nou un set complet de teste de sange: hemograma + trombocite, uree creatinina, acid uric, transaminaza, bilirubina, triglicerida, coagulograma si un examen de urina.

Ce trebuie sa faci in trimestrul III

In ultimele trei luni de sarcina, analizele trebuie sa cuprinda un examen ecografic pentru stabilirea dezvoltarii normale a fatului sau diagnosticarea unei eventuale limitari de crestere intrauterina. In ultimele saptamani de graviditate se practica un examen obstetrical complet, examen ce urmareste aprecierea colului uterin, eventualele modificari la acest nivel, prezentatia fatului, precum si constructia bazinului mamei si evaluarea variantelor de nastere.


Activitatea Fundatiei "Copii Sanatosi"

Fundatia "Copii Sanatosi" a lansat cea de-a doua etapa a campaniei de educare a viitoarelor mame aspura importantei controlului medical periodic in timpul sarcinii, etapa ce o are drept purtator de mesaj pe cunoscuta vedeta de televiziune, Andreea Marin. Lansarea a avut loc in cadrul primei emisiuni "Surprize-Surprize", de la TVR 1. Spotul TV este centrat in jurul personalitatii extraordinare a Andreei Marin, care transmite mesajul Funda]iei "Copii Sanatosi: "este important sa mergi periodic la doctor, sa dai dovada de responsabilitate si devotament fata de copilul tau". Iar continuarea vine firesc - "ca sa nasti un copil sanatos". Campania se adreseaza tuturor femeilor, insa targetul il reprezinta femeile cu venituri reduse. Pe langa spotul TV, realizat de regizorul Cristian Mungiu, campania cuprinde machete de presa, postere, precum si activitati de PR.

Femeile insarcinate care au venituri mici, prin aceasta intelegand ca venitul net pe membru de familie nu depaseste 350 RON, beneficiaza de asistenta medicala gratuita. Asistenta medicala gratuita oferita de Fundatia "Copii Sanatosi" consta in efectuarea analizei "triplu test" si a unei ecografii cu echipamente performante. Procedura este una foarte simpla: in primul rand, gravida se va adresa medicului de familie, iar acesta completeaza o trimitere catre Fundatie. In acest fel, gravida care are venit net de pana la 350 RON pe membru de familie poate beneficia de facilitatile oferite de Fundatia "Copii Sanatosi". Programarile in vederea efectuarii analizelor se pot face telefonic la sediul Fundatiei, de luni pana joi, in intervalul orar 10.00 - 13.00, la telefon 211 44 64.

Surse: Fundatia "Copii sanatosi"
Dr. Catalin Petru Haiduc
Centrul medical "MedLife"


DENUMIRE ANALIZE VARSTA SARCINII COST SUPORTATE
DE C.N.A.S.
Hemoleucograma 6-8 saptamani, 24-26 saptamani 13 RON NU
Testare HIV 6-8 saptamani 17 RON DA
V.D.R.L. 6-8 saptamani 9 RON DA
Ag HBs 6-8 saptamani 20 RON NU
Anti HCV 6-8 saptamani 35 RON NU
Ag Ch. Trachomatis 6-8 saptamani 48 RON NU
Interpretare triplutest
AFP triplutest
hCG total triplutest
Estriol liber triplutest
14-18 saptamani 90 RON NU
Ac toxoplasmoza IgG 6-8 saptamani 35 RON NU
Ac toxoplasmoza IgM 6-8 saptamani 35 RON NU
Anti Rubella IgG 6-8 saptamani 35 RON NU
Anti Rubella IgM 6-8 saptamani 35 RON NU
Anti virus rujeolos IgG 6-8 saptamani 35 RON NU
Anti virus rujeolos IgM 6-8 saptamani 35 RON NU
Anti CMV IgG 6-8 saptamani 35 RON NU
Anti CMV IgM 6-8 saptamani 35 RON NU
Lysteria 6-8 saptamani 50 RON NU
Ac Ch. Trachomatis IgA 6-8 saptamani 24 RON NU
Ac Ch. Trachomatis IgG 6-8 saptamani 24 RON NU
Ac Ch. Trachomatis IgM 6-8 saptamani 24 RON NU
Calciu seric, proteine, Ca+ 6-8 saptamani, 24-26 saptamani 21 RON DA
Glicemie serica 6-8 saptamani, 24-26 saptamani 6 RON DA
Transaminaze TGP TGO 6-8 saptamani, 24-26 saptamani 12 RON DA
Sumar de urina 6-8 saptamani, 24-26 saptamani 11 RON DA
Urocultura 6-8 saptamani, 24-26 saptamani 20 RON DA
Secretie vaginala 6-8 saptamani, 21-23 saptamani 40 RON NU
Ac antifosfolipidic
Anticoagulant lupic
Proteina C
Proteina S
Factorul V-Leiden
Antitrombina III
6-8 saptamani, 24-26 saptamani 165 RON NU
Ecografie 3D 3-6 saptamani, 12-14 saptamani 150 RON NU
Ecografie 4D 22-24 saptamani 195 RON NU

Niciun comentariu: