vineri, 14 august 2009

Muscaturile de Insecte - Capusa (Final ) - Boala Lyme (Borelioza)

Cine este agentul de raspandire al bolii Lyme?

Capusele! Capusele traiesc in iarba si in tufe si se ataseaza unui animal care trece pe langa ele, denumit gazda. Capusele sunt mici si pot fi greu de vazut cu ochiul liber. Capusele tinere, sau nimfele, au dimensiunea unei seminte de mac.

Boala Lyme in Romania

Romania este cuprinsa in zona de raspandire a bolii Lyme. Iata harta de raspandire a bolii Lyme:


In Romania deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judete): Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani.

Acest lucru insa nu infirma posibilitatea de a mai fi si alte zone de risc in Romania. Tinand cont de faptul ca bacteria Borrelia Burgdorferi are ca rezervorul natural fauna salbatica mai ales - este logic ca acest lucru implica posibilitatea raspandirii ei si in alte zone geografice ale tarii.

Semne si simptome ale bolii Lyme (Borelioza)

Boala Lyme poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.

Simptomele bolii Lyme sunt descrise adesea separate pe trei stadii ale bolii, desi nu toti bolnavii trec prin toate stadiile:

* Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei.

Aceasta urticarie are adesea un aspect caracteristic de tinta, cu un punct rosu central inconjurat o zona de piele curata, la randul ei inconjurata de o zona rosie ce se extinde. Poate aparea si sub forma unui inel rosu solid ce se extinde. Zona poate fi calda la atingere si de obicei nu este dureroasa, nici nu da mancarime. Urticaria in forma de tinta poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai intunecat, la care poate lua aspectul unei vanatai. Urticaria de obicei trece in circa o luna. Desi aceasta urticarie este considerata tipica pentru boala Lyme, sunt multi bolnavi care nu o fac.

* Impreuna cu urticaria, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare.

Daca ramane netratata, simptomele bolii initiale pot disparea de la sine. Dar la unii oameni, infectia se poate raspandi la alte parti ale organismului. In acest stadiu al bolii Lyme, simptomele apar de obicei in cateva saptamani dupa intepatura capusei, chiar si la persoanele care nu au avut urticaria initiala. Persoana bolnava se poate simti foarte obosita si foarte rau, sau poate avea urticarie in mai multe zone, diferite de locul intepaturii.

Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la batai neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate raspandi la sistemul nervos, provocand paralizie faciala (paralizia Bell) sau furnicaturi si amortire ale bratelor si picioarelor. Poate incepe sa provoace dureri de cap si intepenirea gatului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot aparea umflarea si durerile in incheieturile mai mari ale corpului.

Complicatii ale bolii Lyme

Ultimul stadiu al bolii Lyme poate aparea daca boala nu a fost detectata sau tratata corespunzator de timpuriu. Simptomele bolii Lyme in ultimul stadiu pot aparea dupa saptamani sau ani de la intepatura care a produs infectia si includ artrita, mai ales la genunchi, iar mai apoi la adulti deteriorarea functiilor cognitive.

Evolutia bolii Lyme:


Contagiozitatea bolii Lyme

Boala Lyme nu se transmite de la o persoana la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecarei persoane la capuse. Copiii si adultii care petrec mult timp in aer liber – mai ales in zonele impadurite sau in apropierea acestora – au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.

Boala Lyme si sarcina

In cazuri rare, boala Lyme contractata in timpul sarcinii poate fi transmisa la fetus. Daca sunteti insarcinata si va preocupa acest lucru, cereti sfatul medicului.

Animalele de casa?

Animalele domestice, precum cainii si pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme si pot transporta capuse infectate in zonele locuite de oameni. Daca aveti caine sau pisica, discutati cu veterinarul despre produsele si masurile de protectie pe care le puteti aplica pentru animalul dumneavoastra de companie.

Cum se stabileste diagnosticul bolii Lyme

Semnul distinctiv al bolii Lyme este urticaria circulara in forma de tinta. De obicei, deoarece urticaria este foarte distincta, persoana care o are poate fi diagnosticata imediat cu boala Lyme, iar testele de sange nu sunt necesare. Deoarece urticaria poate disparea rapid, luati in considerare ideea de a fotografia orice urticarie suspecta de pe pielea copilului daca nu puteti merge imediat la medic.

In anumite cazuri, nu apare urticaria in forma de tinta. In absenta ei, medicii trebuie sa se bazeze pe alte simptome si pe evaluarea probabilitatii de expunere a persoanei respective la o capusa infectata. Testele de sange pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme prin detectarea anticorpilor la Borrelia burgdorferi in sangele pacientului.

Totusi, testele de sange pot da rezultate imprecise daca sunt facute la o luna dupa infectarea initiala, deoarece formarea anticopilor dureaza. Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele pot semana cu cele ale multor alte boli. Medicul va poate ajuta sa decideti daca este necesar sa-i faceti copilului analize pentru detectarea bolii Lyme. (test: ELISA pt depistarea IgM sau IgG pentru Borrelia burgdorferi, confirmat prin test Western blot)

Tratarea bolii Lyme

Tratamentul bolii Lyme depistate de timpuriu inseamna de obicei o cura de antibiotice administrate timp de 3-4 saptamani.
Daca este disgnosticata rapid si este tratata cu antibiotice, boala Lyme la copii este aproape intotdeauna tratabila. Urticaria dispare de obicei in cateva zile dupa inceperea tratamentului, dar alte semne si simptome pot persista mai multe saptamani.

Prevenirea bolii Lyme

Capusele traiesc de obicei in sol umbrit, umed si adesea se prind de de iarba inalta, de tufisuri, arbusti si crengile joase ale copacilor. Pajistile si gradinile pot adaposti capuse, mai ales cele de la marginile padurilor si cele din preajma vechilor pereti de stanca (zone in care traiesc caprioarele si soarecii, gazdele primare ale capusei caprioarelor).

Pentru a preveni boala Lyme, evitati pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, mai ales in lunile mai, iunie si iulie, cand capusele nu sunt inca mature si sunt greu de observat.

Cand va aventurati in aer liber:

* Purtati pantofi sau ghete inchise, camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi. Bagati-va pantalonii in ghete pentru a impiedica capusele sa vi se urce pe picioare.
* Purtati haine de culori deschise pentru a putea vedea usor capusele.
* Daca aveti parul lung, tineti-l strans sau acoperit cu o sapca sau un batic pentru a va proteja si mai mult.
* Cand sunteti in aer liber, nu stati pe pamant.
* Cand sunteti in aer liber uitati-va des la dumneavoastra si la copil ca sa nu aveti capuse.
* Spalati toate hainele dupa ce parasiti zonele infestate cu capuse, faceti baie si samponati parul copilului cu atentie pentru a elimina eventualele capuse pe care nu le-ati vazut.
* Insecticidele care contin DEET (cititi instructiunile ca sa vedeti daca au N,N-dietil-meta-toluamida) pot ajuta la distrugerea capuselor. Alegeti un insecticid cu concentratia de DEET intre 10% si 30. In general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o data pe zi si nu este recomandat bebelusilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusa, precum si pe haine, sosete si pantofi, dar nu trebuie aplicat pe fata, pe sub haine, sau pe mainile copiilor mici.

Capusele pot ciupi in orice zona a corpului, dar prefera anumite zone, ca:

* Zona din spatele urechilor
* Partea din spate a gatului
* Zona de la subrat
* Zona vintrelor
* Zona din spatele genunchilor

Daca gasiti o capusa pe copil, anuntati medicul, care va poate cere sa pastrati capusa dupa ce o luati de pe corpul copilului (o puteti pune intr-un borcan cu alcool pentru a o ucide). Folositi penseta pentru a apuca strans capusa de cap sau de gura, in apropierea pielii copilului. Trageti ferm si constant de capusa pana se desprinde, apoi stergeti locul intepaturii cu alcool.
Miturile despre modurile in care ar trebui ucise capusele (folosirea gazului sau a unui chibrit aprins), sunt abundente, dar este mai bine sa nu le incercati – aceste metode nu functioneaza.

Puteti evita patrunderea capuselor in casa dumneavoastra mentinand gazonul si pajistile tunse si taiate; curatand tufele, frunzele uscate si iarba inalta; depozitand lemnele la distanta de sol. In plus, puteti folosi un spray profesional ce contine insecticid in curte in lunile mai si septembrie pentru a evita inmultirea capuselor.

Cand trebuie sa mergeti la medic

In cazul in care copilul are o urticarie in forma de tinta sau alte simptome care pot aparea in boala Lyme – ca umflarea ganglionilor limfatici de langa locul intepaturii de capusa, dureri in tot corpul, cefalee sau febra – mergeti imediat la medic.

(Sursa: Desprecopii.com)

Mai multe despre Boala Lyme, gasiti pe acest site: Boala-lyme !!!



6 comentarii:

Anonim spunea...

''In Romania deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judete): Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani''.
De catre cine sint recunoscute aceste zone ca fiind endemice? Autoritatile + sistemul medical din Romania neaga cu vehementa existenta capuselor infestate pe teritoriul Romaniei, Maladia Lyme nu este recunoscuta in Romania. Bolnavii pozitivi cu maladia lyme sint trimisi la psihiatru. Putinii medici care cunosc abecedarul maladiei lyme in Romania vorbesc in soapta. Oare de ce la laboratoarele spitalelelor de boli infectioase -renumite de altfel - din capitala toate rezultatele ies negative , iar la laboratoare private din tara si strainatate ies puternic pozitive?

Bolnav lyme cronic de 12 ani

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Stimate Domn, îmi pare nespus de rău pentru faptul că suferiţi de această afecţiune şi regret că aţi trecut prin experienţele pe care le-aţi descris în mesaj.

Probabil, atunci când aţi aflat despre această afecţiune, nu doar România ci şi alte ţări nu au fost pregătite să o facă publică.
Motivele deşi uneori frustrante pentru noi, uneori au rostul lor.

De ce ies rezultatele negative?
Nu ştiu, dar ştiu că tot la astfel de centre renumite la noi în ţară, ies ÎNCĂ negative şi nişte simple teste de sânge care să indice LEUCEMIA!

Vă doresc multă sănătate şi sper ca acum, când această boală este cunoscută şi mediatizată, tratarea ei să fie făcută cu mai mult profesionalism.

KADETT spunea...

Am o mare porblema,disperata chiar.Am avut un accident de munca si in urma analizelor specifice am fost suspectat si de aceasta boala deoarece multe din siptome nu avea nici o legatura cu accidentul.Initial mi s-a spus ca ar fii vorba de scleroza multipla dar ukterior s-a infirmat lucrul acesta.Pentru LYME am facut 2 teset ELISA si un test PCR,toate 3 iesind negative,dar starea mea se agraveaza pe zi ce trece.Daca ma puteti ajuta cu vreun sfat sau indrumare v-as fii recunoscator.Va multumesc anticipat.IONUT-MURES

sebastian spunea...

am si eu o intrebare. am fost muscat de o capusa cam acum 5 ani. capusa am scos-o singur(nu am fost la doctor) dar cam timp de o luna zona unde am fost muscat a ramas foarte putin rosie ceea ce nu ma pus pe ganduri ca poate fi ceva serios.in rest nu am avut alte simptome. mentionez ca nu am facut nici un test pt Lyme. credeti ca ar fi necesar sa-mi fac un test?

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Sebi, dacă starea ta generală este bună şi nu simţi nici una dintre simptomele bolii...nu cred că este necesar decât dacă asta te-ar linişti pe tine.

Îţi doresc multă sănătate!

Anonim spunea...

mama mea a fost muscata de capusa in urma cu doua luni a fost internata a urmat tratament a facut toate analizele si au iesit negativ dar medicul i a recomandat sa mai faca o analiza Igg si Igm si au iesit pozitiv si medicul i a spus k este bine. va rog sa imi spune ti dak sa vindecat sau nu.multumesc