vineri, 14 august 2009

Urticaria Afrigore - sau, cum tratam alergiile la frig!

Daca atunci cand vine vremea rece, pe fata si pe maini, in special, va apar brusc pete rosii, nu va ganditi ca este ceva normal.

S-ar putea sa suferiti de alergie la frig!

“Clinic, aceasta afectiune se manifesta prin aparitia de placi urticariene (eritem, edem si prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar in 2-3 ore dupa eliminarea agentului fizic incriminat. Se localizeaza la nivelul mainilor, antebratelor, fetei, dar se pot intinde pe intreaga suprafata a corpului. La nivelul fetei pot sa apara simultan episoade de angioedem, cu edem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros) al buzelor, limbii, insotit uneori de dificultati in respiratie”, explica Cristina Filip, medic primar alergolog.

Manifestarile digestive constau in dureri abdominale, diaree, voma, iar la nivel cardiovascular pot sa apara adevarate socuri hipotensive, ca urmare a scaderii bruste a tensiunii.

Urticaria Afrigore, cum mai este numita alergia la frig in termeni stiintifici, este dureroasa pe zonele afectate de eruptie (obraji, maini). Este o durere profunda, neclara. Unele pete dispar in 10-15 minute dupa ce iti pui manusile sau te acoperi cu fularul, insa reapar atunci cand intri in contact cu vremea rece.
Pana cand dispar, este posibil sa astepti sapte, opt sau chiar douasprezece ore.
Specialistii spun ca mai exista si un alt tip de alergie, numita "Eritem pernio", care reprezinta o tulburare la nivelul vaselor de sange. In acest caz, pe maini, inclusiv pe degete, apar rani de culoare violacee, simptome care pot dura zece sau cincisprezece zile.


Urticaria la frig poate fi familiaa (cu transmitere genetica) sau, mai frecvent, dobandita. Aceasta din urma forma poate fi:

- primara (idiopatica, fara o cauza depistabila), mai frecventa la adultii tineri,

- secundara de obicei unor boli hematologice sau infectii, şi asociata cu crioproteine serice (proteine anormale la frig).

Urticaria la frig poate aparea ca atare sau asociata urticariei cronice idiopatice sau altor urticarii la factori fizici, cum ar fi urticaria colinergica (la efort fizic, bai si dusuri fierbinti, stres emotional etc.).


Diagnostic pe baza testului cu gheata

Pentru a deosebi alergia la frig de o alta boala dermatologic se poate face apel la testul cu gheata. Se pune un cub de gheata pe antebratul pacientului si, dupa o anumita perioada de timp, se constata reactia. Daca pielea se va inrosi imediat, persoana respectiva poate sta linistita, nu este alergica. In cazul in care apare vreo umflatura, roseata sau mancarime, vor fi necesare si analize ale sangelui. Ele pot lamuri medicul daca in spatele alergiei nu se afla o alta afectiune.

Tratamentul cu antihistaminice da rezultate

Daca va numarati printre cei ce sufera de aceasta sensibilitate la frig, trebuie sa aveti grija ca atunci cand este rece afara sa va acoperiti foarte bine mainile si fata, ori de cate ori iesiti din casa. Sporturile acvatice vor fi interzise daca testul la gheata este pozitiv in mai putin de trei minute. De asemenea, persoanele diagnosticate cu urticarie la frig vor evita sporturile de iarna si consumul de alimente si bauturi reci. “Tratamentul cu medicamente presupune administrarea de antihistaminice. Acestea sunt medicamente care blocheaza aparitia acestor reactii.

Tratamentul trebuie facut pe toata durata sezonului rece”, sustine dr. Cristina Filip.
Tratamentul local al eruptiilor cutanate cauzate de frig se poate face si cu comprese calde cu infuzie de musetel sau coada calului (o lingurita la un litru de apa).

Tratamentul general al tulburarilor alergice ce apar la frig (inclusiv rinite, conjunctivite) se face prin consumul a 3-4 cani pe zi de ceai de urzici, la fiecare cana adaugandu-se cate o lingurita de bitter suedez. Se obtine astfel o bautura cu virtuti antialergice, utila in orice tip de alergie.

Homeopatia trateaza de asemenea alergiile la frig prin diverse remedii, tinand cont de locul manifestarii acesteia si de simptomatologia ce o acompaniaza. In conceptia homeopatica, acest tip de alergie apare la cei care au perturbate mecanismele proprii de aparare ale organismului si la care posibilitatile de adaptare la conditiile de mediu au fost modificate.

O serie de explorari de laborator imunologice, hematologice si infectioase sunt utile diagnosticului etiologic in formele secundare. Tratamentul etiologic este esential in cazul acestora.

Severitatea urticariei la frig este variabila, iar evolutia este foarte imprevizibila. Remisia poate aparea in cateva luni, dar urticaria la frig poate persista si mai mulţi ani, chiar peste zece ani.



Niciun comentariu: