vineri, 14 august 2009

Muscaturile de Insecte - Paianjenul


Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive cauzind doar roseata si supurare locala fara a fi un factor de risc serios, asa ca relaxati-va! Spalati locul muscaturii cu apa si sapun si aplicati un pansament cu gheata sau cuburi de gheata pentru a reduce posibilitatea de inrosire sau supurare. Daca este dureros, puteti sa administra copilului acetaminophen sau ibuprophen. Roseata si supurarea trebuie sa dispara intr-o zi sau doua.

Ce trebuie sa fac daca un paianjen imi musca copilul?

Spalati locul muscaturii cu apa si sapun si aplicati un pansament cu gheata sau cuburi de gheata pentru a reduce posibilitatea de inrosire sau supurare. Daca este dureros, puteti sa administra copilului acetaminophen sau ibuprophen. Roseata si supurarea trebuie sa dispara intr-o zi sau doua.

Cum pot sa recunosc un paianjen periculos?

Singurii paianjeni care pot reprezenta un real pericol sunt paianjenul "vaduva neagra" (n.t. "Latrodectus mactans") si paianjenul "pustnic" maro. (Tarantula poate arata inspaimantator dar muscatura ei nu este mai periculoasa decat o intepatura de albina.)


Paianjenul "vaduva neagra" are culoarea negru-lucios si un semn rosu in forma de clepsidra pe burta. Paianjenul "pustnic" de culoare maro are pe spate un semn alb in forma de vioara. Scorpionii pot fi la randul lor periculosi (arata ca niste homari minusculi, de culoare maro, cu coada curbata in sus deasupra spatelui).
Daca nu esti sigur de tipul unei muscaturi de paianjen sau a unei intepaturi de scorpion, pune o punga cu gheata pe locul respectiv si transporta copilul de urgenta la un medic pentru a i se face o injectie care sa neutralizeze veninul.

Daca vezi insecta care a muscat copilul, incearca sa o capturezi, vie sau moarta, avand grija sa nu fii tu insuti muscat.
Daca muscatura a fost veninoasa, in cateva ore copilul va avea dureri puternice. De asemenea va avea crampe musculare puternice si posibile transpiratii, stari de voma, frisoane si dificultati in respiratie.

In lipsa unui ajutor medical prompt, copilul poate sa aiba convulsii si chiar sa moara. Dar nu uitati ca aceste muscaturi sunt foarte rare. Statistic, intr-un interval de zece ani se raporteaza doar patru morti datorate muscaturii paianjenului "vaduva neagra".

Ce se intampla daca nu ati observat paianjenul?

De cele mai multe ori, paianjenul va fi demult disparut in momentul cand veti sesiza muscatura. Nu va ingrijorati. Atata vreme cat majoritatea paianjenilor nu sunt periculosi, cel mai important lucru este sa tratati locul in asa fel incat sa diminuati durerea si supurarea. In zilele urmatoare, urmariti evolutia ranii.

Daca se transforma intr-o basica sau incepe sa se inroseasca si sa se infecteze, sau daca copilul are dureri puternice sau febra, apelati la doctorul de familie. Acesta ar putea decide administrarea unui antibiotic.

Exista vreo posibilitate sa preveniti muscaturile de paianjen?

Daca va place sa petreceti mult timp in aer liber, aveti grija sa verificati WC-ul inainte de a fi folosit de copii. Multe muscaturi de paianjeni sunt contactate in zona dorsala si genitala a persoanelor care folosesc aceste facilitati. De asemenea, avertizati-va copii sa fie atenti pe langa scorburile de copaci, loc predilect de aparitie a panzelor de paianjen. Acasa, se poate micsora numarul de paianjeni folosind cat mai frecvent aspiratorul pentru a aspira panzele de paianjen.

Concentrati-va in special la colturile incaperilor si la tavan. Evitati folosirea insecticidelor pentru ca acestea pot contine substante chimice toxice. Un aspirator mic, alimentat de baterii, va poate usura efortul.

De asemenea, obisnuiti-va sa ridicati hainele de pe jos atata vreme cat s-a constatat ca majoritatea copiilor sunt muscati atunci cand imbraca haine sau incaltaminte lasata pe podea. Daca hainele, paturile sau asternuturile au ramas peste noapte pe podea, este bine sa le scuturati. Paianjenii musca atunci cand sunt striviti intre piele si tesatura.

Recomandari de la Ministerul Sanatatii din Romania:
Ce facem daca am fost muscati de paianjeni si alte insecte?

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au transmis o serie de recomandari despre cum sa procedam in cazul intepaturilor de insecte, avand in vedere ca, in ultima perioada, numeroase persoane au facut reactii alergice puternice la muscaturi de insecte, in special de paianjeni deosebit de veninosi.

Asadar, in ceea ce priveste reactiile provocate de muscatura de paianjen, acestea pot fi toxice, locale sau generalizate. In cazul in care, in urma muscaturii de paianjen, de obicei unica, apar reactii locale precum roseata la locul intepaturii, ce dispare in cateva ore, lasand un mic nodul rosu, primele masuri terapeutice necesare sunt: igiena locala cu apa si sapun si aplicarea unui cub de gheata.

Daca muscatura se afla la mana sau la picior, acestea vor fi imobilizate si mentinute in repaus. In cazul reactiilor simple, nu este nevoie de antibiotice, decat atunci cand plaga se infecteaza. Poate fi administrat un antialergic (Claritin, Ketotifen, Tavegyl), iar pacientul trebuie supravegheat medical timp de 24 de ore. In schimb, dupa muscatura de paianjen in urma careia cantitatea de venin injectata este mare, apar reactii generalizate toxice cu simptome precum: dureri puternice de cap, ameteli, tulburari vizuale, febra, iar in cazul paianjenilor foarte veninosi - chiar spasme musculare severe, greata si varsaturi. Astfel, pacientul trebuie tratat intr-o clinica specializata in tratamentul reactiilor toxice severe.

Masurile generale cuprind: hidratarea corecta, administrarea regulata a analgezicelor, a gluconatului de calciu (pentru calmarea crampelor musculare), precum si administrarea unor medicamente specifice (corticosteroizi sistemici si benzodiazepine). Socurile anafilactice generate de muscatura paianjenilor foarte veninosi se trateaza numai in unitatile spitalicesti.

Ca si in cazul paianjenilor, intepatura de insecte (albine, bondari, viespi) sau, mai rar, muscatura tantarilor sau a unor specii de muste, provoaca la indivizii care nu sunt alergici reactii locale caracterizate prin roseata, edem si mancarime, cu caracter de arsura, mai intensa la intepaturile viespilor. Nu este nevoie de un tratament anume.

La indivizii alergici, insa, pot aparea, in mai putin de patru ore, reactii extinse (semnele de inflamatie locala depasesc cu mult extremitatile intepaturii) sau generale - socurile anafilactice, care pot pune viata pacientului in pericol. Simptomele reactiilor anafilactice apar insotite de o stare de „rau general”, anxietate, frisoane, transpiratii, chiar scaderea tensiunii si pierderea cunostintei. De asemenea, pot exista reactii toxice la indivizii intepati de mai multe ori intr-o scurta perioada de timp, simptomele fiind identice cu cele ale reactiilor anafilactice, dar provocate de toxicitatea cantitatii mari de venin si nu de mecanismul alergic. In aceste cazuri, primele masuri pe care le pot lua “victimele” sunt: indepartarea acului, daca este cazul, cu prudenta pentru a nu stoarce sacul cu venin, dezinfectie locala, aplicarea unor comprese reci, aplicarea unui garou deasupra intepaturii, pentru limitarea absorbtiei veninului si autoadministrarea adrenalinei.

Pacientii trebuie sa se adreseze rapid la cel mai apropiat cabinet medical, chiar si pentru simpla supraveghere. Reactiile severe si cele toxice sunt tratate in unitatile spitalicesti.


Niciun comentariu: