joi, 10 decembrie 2009

Salvaţi copiii care pot muri aşteptând un transplant. Puteţi salva 60 de vieţi în fiecare an. Dacă vreţi, dacă puteţi. Nu vă costă absolut nimic



Prea mulţi copii bolnavi de la oncologie, care au nevoie de un transplant de celule stem, aşteaptă în spitalele din România. Şi aşteaptă…
Uneori, copiii se plictisesc aşteptând. Şi mor. Este imposibil să te superi pe ei. Copiii nu au nicio vină, ei au făcut tot ce a depins de ei: au rezistat eroic celor mai dure şi scârboase tratamente chimioterapeutice… şi nu numai.
Statul român stă liniştit. Picior peste picior, fumează o ţigară privind pasiv la televizor cum ne mor copiii. Ca să nu se mai complice când întocmeşte statistica: 50% rezistă, 50% nu. Scapă cine poate. Sau poate că statul român nici nu ştie… Sau nu vrea să ştie că se poate face treaba până la capăt, aşa cum fac statele civilizate, cărora le pasă de oamenii care plătesc impozite şi asigurări de sănătate. Transplantul face parte din tratament şi poate fi realizat cu bani puţini, nu cu sute de mii de euro.
Într-un spital din Timişoara, alţi copii aşteaptă. Să se elibereze o cameră sterilă, ca să facă mai repede transplantul şi să plece acasă. Vii. Şi vindecaţi.
Dacă spitalul ar avea încă 2 camere sterile, care costă doar 100.000 de euro, ar fi salvate mult mai multe vieţi.
Spitalul se numeşte „Louis Ţurcanu”. Dacă aceste camere sterile vor exista, doamna Profesor Dr. Margit Şerban ar salva încă 60 de copii, începând din anul 2010.
Puteţi direcţiona 20% din impozitul pe profit şi gata. Salvaţi câte 60 de copii în fiecare an.


Sursa foto: Alin Neamţu




 Acesta este un proiect al Asociaţiei „Salvează Vieţi”. Carmen Uscatu, preşedinte i-a scris Isabellei:

"Draga Isabela, asa cum iti spuneam in octombrie la telefon, pregatim o campanie pentru strangere de fonduri. Iata despre ce e vorba:
Pentru prietenii tai care au firme: Va rog sa va ganditi ca puteti sa DIRECTIONATI  20% din cei 16% impozit pe profit catre o cauza sociala. DA, SE POATE, NU COSTA NIMIC IN PLUS. Nu stiu cum uitam ca avem aceasta posibilitate, nu stiu cum suntem inca ok ca tot impozitul sa se duca la stat… vazand ceea ce face statul cu ei. Este foarte simplu, tot ce aveti de facut este sa ii spuneti la contabilitate sa se asigure ca 20% din impozit ii redirectioneza catre o fundatie. ATAT. Pentru justificare in contabilitate se semneaza un contract de sponsorizare.
In Romania este o GRAVA problema cu transplantul de maduva – sunt multi copii pe lista de asteptare, putine facilitati si foarte putin suport din partea ministerului. Multi copii asteapta acum sa nu moara. Sa mai traiasca putin ca sa lupte cu boala, pana cand se va elibera o sala de transplant. Daca ar mai avea cel putin 2 camere de transplant, adica 2 saloane sterile, care costa 100 de mii de euro, ar fi salvati de la moarte in fiecare an 60 de copii bolnavi de o forma de cancer limfatic. Asociatia Salveaza Vieti doreste sa deschida aceste doua sali sterile la spitalul din Timisoara. Asa cum am spus, cu aceste doua sali – dupa un calcul simplu – se pot salva 60 de copii in fiecare an, din 2010 incolo. Doar 1.666 de euro pentru a salva o viata – suna cinic, insa asta este realitatea.
Nu are rost sa intram in detalii legate de Ministerul Sanatatii, ce mai pot spune este ca majoritatea cazurilor/dosarelor, sunt aprobate DUPA ce copilul deja nu mai este in viata – in 2009 ministerul a rezolvat 52 de cazuri, 50 dintre ele prin presiunea noastra (2 mitinguri la care ai participat si tu, un dosar in instanta, iar in noiembrie 2009 am dat in judecata Ministerul Sanatatii pentru emiterea unui Ordin cu criterii discriminatorii.)"

Pentru detalii:
http://www.salveazavieti.ro

De pe site se poate descarca Contractul de Sponsorizare.
Conturile asociatiei sunt:
RO 24 BACX 0000 0003 6910 7001  EUR
RO 94 BACX 0000 0003 6910 7002  USD
RO 67 BACX 0000 0003 6910 7003  RON
Unicredit Tiriac Bank, Sucursala Stefan cel Mare

Later Edit. Carmen şi Oana – Salvează Vieţi – şi cadrele medicale de la spitalul din Timişoara explică despre ce este vorba la Ştirile PRO TV:

Potrivit procedurii din Codul Fiscal, patronii trebuie doar sa-si aleaga proiectele in care cred si sa semneze contracte de sponsorizare cu organizatiile non-profit prin care declara ca sunt de acord sa directioneze 20% din impozitul pe profit la finalul anului. Este important ca firmele mari si micro-intreprinderile sa doneze acesti bani cel mai tarziu in decembrie, altfel banii se pierd in buget, iar spitalele raman sarace. „Suma donata se scade din impozitul datorat la stat. Nu inteleg de ce se feresc unele companii. Nu au existat probleme pentru companiile care au facut astfel de sponsorizari”, crede un consultant financiar.



P.S. Pentru că oamenii au neclarităţi în legătură cu 20% şi 2%, se impune o menţionare:

- 20% reprezintă impozitul pe profit al firmelor şi banii pot fi direcţionaţi spre ONG-uri la sfârşitul anului;
- 2% pot fi direcţionaţi la începutul anului. Sistemul „2%” permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala. Este un sistem prin care cetatenii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intampla cu impozitele lor.


Din nou, despre omul minunat, doamna Profesor Doctor Margit Şerban – mai multe aici.



Marcata de o tragedie personala, pierderea fiului, profesorul Margit Serban din Timisoara, a facut o promisiune: sa ajute cat poate mamele copiilor bolnavi. Pentru ca ele sa nu simta durerea prin care a trecut ea.

Margit Serban ascunde o poveste. Povestea unei mame cu sufletul spart in mii de bucati, o mama ce duce cu ea cea mai grea povara a unui om: aceea de a supravietui copilului sau. Vorbeste putin despre asta. Aproape deloc. Pentru fiecare cuvant o intoarce in urma cu 18 ani, cand fiul ei s-a prapadit intr-un tragic accident.

Ca sa poata sa-si aline durerea cumplita, sotul ei, profesorul Viorel Serban, renumit diabetolog, si-a propus la scurt timp de la moartea fiului sa ridice in memoria lui un spital pentru copii si tineri cu diabet si hemoficilie. Profesorul Serban isi imagina un spital scoala in care pacientii sa invete cum sa-si faca corect tratamentul acasa. Un proiect unic in Europa Centrala si de Est, un plan care ar fi insemnat pentru cei ajungeau acolo ani buni de viata in plus.

Si au reusit. Dupa cinci ani de munca, spitalul purtand numele fiului lor, Cristian Serban, a fost inaugurat si, mai mult, a fost intorodus in circuitul public, pentru ca toti cei care ajung acolo sa primeasca tratament gratuit. In curand va fi data in folosita o noua clinica pentru bolanvii cu handicap ce sufera de hemofilie.


Dupa trei ani de la inaugurarea centrului de la Buzias, in 2000, Margit Serban a mai reusit o performanta. A ridicat de la zero, o clinica de oncopediatrie, convingand strainii sa investeasca in planurile ei.

Acum trei ani, cu ajutor din Austria, Germania si Italia a ridicat in doar patru luni un centru pentru mamele care stau cu copiii in spital in care pot sa doarma peste noapte.

In spital e o legenda vie. Are un raspuns pentru toata lumea si toata lumea cauta raspunsuri la ea. Atunci cand o cauti, o gasesti la spital. E prima si uneori pleaca ultima. A muncit mult, dar n-a strans averi. Toti banii lor au fost investiti in spitalul ce poarta numele copilului lor. Ar fi putut sa castige mai mult, dar pentru asta ar fi trebuit sa-si incalce un principiu.

Spune ca viata ei arata la fel in fiecare zi, un perpetum mobile, oprit din cand in cand de zambetul unui copil vindecat, sau de lacrimile unei mame.

Fiecare copil salvat de la moarte ii dau puterea sa mearga mai departe. N-are cinismul oamenilor in alb, ce-si numesc pacientii, cazuri. Simte drama fiecare mame ce-si pierde copilul si traieste prin fiecare suflet salvat.

Margit Serban a resit sa transforme o drama personala intr-o misiune pe care a dus-o la bun sfarsit. Inca mai cauta leacul pentru durerea mamei ce-si pierde copilul, dar stie ca nu-l va gasi. Insa, pentru munca ei, pentru fiecare zi petrecuta alaturi de bolnavi, pentru marele merit de a-si urma calea, ProTv si toti cei pe care i-a-ntors de la moarte spun: Jos Palaria!

Fimul de la PRO TV, 1 Decembrie 2009: Jos palaria pentru doamna profesor doctor Margit Serban
 
Foto Click. Şi un scurt articol: Din inimă pentru copii.


Niciun comentariu: