luni, 23 martie 2009

Distrofia musculara (DM)


Distrofia musculara (DM) este un grup de afectiuni rare ereditare, caracterizate prin deteriorarea progresiva a muschilor corpului, antrenand slabiciune musculara si invaliditate. Distrofia musculara se traduce prin slabirea progresiva a musculaturii, si in special a muschilor scheletici (controlati de creier in mod voluntar).

Pe masura evolutiei bolii, fibrele musculare necrozate sunt inlocuite de tesut conjunctiv si adipos. In unele forme de distrofie musculara sunt afectati miocardul si alti muschi involuntari (netezi) precum si alte organe. Fiecare din formele sale difera in ceea ce priveste debutul simptomelor, evolutia bolii si modul de transmitere ereditara.
Cele mai frecvente forme sunt distrofia musculara Duchenne (DMD) si distrofia musculara Becker (DMB) ce afecteaza exclusiv subiecti de sex masculin. Ele sunt cauzate de deficienta genetica a unei proteine numite distrofina. Nu exista un tratament curativ pentru distrofia musculara; medicatia si terapiile existente avand doar rolul de a incetini evolutia bolii. Distrofia musculara este rara. Dintre nou-nascutii vii, doar 0,02% - 0,03% vor suferi de distrofia musculara Duchenne, in timp ce 0,003% sufera de distrofia Becker. Distrofia musculara Duchenne (DMD) este forma cea mai raspandita de distrofie musculara, afectand cca 3 baieti din 1000.

Este o boala ereditara, cu transmitere autosomal recesiva legata de cromozomul X. Prin urmare, miopatia Duchenne afecteaza numai nou-nascutii de sex masculin. Boala este cauzata de o gena defectuoasa, care determina deficienta unei proteine numita distrofina. Absenta distrofinei duce la aparitia de leziuni ale membranelor ce acopera celulele musculare (miocite), antrenand degenerarea fibrelor musculare si necroza miocitara. In unele cazuri, boala Duchenne se manifesta inca din stadiul embrionar, in altele insa, ea se manifesta dupa varsta de 3 sau 4 ani. Copiii afectati necesita mai mult timp pentru a invata sa mearga decat in mod normal. Ei au un mers leganat, sau pe varfuri si intampina dificultati in urcarea scarilor, alergare sau ridicarea de la sol. Tendinta de cadere este accentuata. Dupa aparitia primelor simptome, boala evolueaza rapid. Se observa contracturile (contractiile involuntare) si scoliza. In ciuda slabiciunii, muschii par hipertrofiati datorita inlocuirii fibrelor musculare pierdute cu tesut conjunctiv sau adipos. La varsta de 12 ani, copiii isi pierd capacitatea de mers si sunt imobilizati in scaune cu rotile. La o treime din cazuri se constata si afectarea functiilor intelectuale (in special a aptitudinilor verbale). In general, decesul survine la 20 ani, ca urmare a complicatiilor respiratorii sau a insuficientei cardiace. Distrofia musculara Becker (DMB) este de asemenea o boala ereditara, avand aceeasi transmitere recesiva legata de cormosomul X, dar cu evolutie mai lenta si cu un tablou clinic mai bland decat in cazul distrofiei musculare Duchenne. Proteina numita distrofina, absenta in boala Duchenne, se gaseste in cantitate insuficienta, indeplinindu-si doar partial functia (de a proteja membrana ce inveleste fibrele musculare). Simptomele distrofiei musculare Becker sunt in general mai putin accentuate decat ale miopatiei Duchenne. Debutul lor este variabil, de la 2 la 45 ani, varsta medie de aparitie a simptomelor fiind de 12 ani. Capacitatea de mers este pastrata dupa varsta de 16 ani, iar deformarea coloanei vertebrale este mai rara. Insuficienta respiratorie nu se observa inainte de 40 -50 ani. Functiile intelectuale nu sunt alterate. Atingerea cardiaca este mai putin severa decat in miopatia Duchenne. Distrofia musculara Becker este de 10 ori mai rara decat boala Duchenne, afectand cca 3 baieti din 10000. Majoritatea pacientilor traiesc pana la 50 -60 ani, cauzele decesului fiind aceleasi ca in cazul miopatiei Duchenne: infectiile pulmonare si insuficienta cardiaca.

Distrofia musculara a centurilor cuprinde un grup de boli, ce afecteaza muschii centurilor scapulara si pelvina (muschii umerilor si soldurilor). Boala poate atinge apoi muschii membrelor, dar evolutia sa este lenta. Boala este de natura autosomal recesiva (rareori dominanta), prin urmare afecteaza ambele sexe in mod egal si debuteaza in general la adolescenta sau spre varsta de 20 -30 ani. In cazurile autosomal recesive, simptomele au tendinta de a se instala in copilarie. Capacitatile intelectuale nu sunt afectate. Tratamentul se axeaza pe prevenirea contracturilor.
Distrofia miotonica este cea mai comuna forma de distrofie musculara la adulti, afectand cca 30/100 000 de nou nascuti vii). Transmiterea este autosomal dominanta cu penetranta variabila. Ambele sexe sunt in mod egal afectate. Debutul semnelor si simptomelor are loc in adolescenta, sau mai tarziu, la adultii tineri si constau in miotonie (lentoare anormala in relaxarea unui muschi in urma contractiei), slabiciune, amiotrofii distale (atrofia muschilor membrelor, in special a mainii) si cardiomiopatie (afectarea muschiului inimii). Distrofia miotonica poate fi insotita de cataracta, calvitie in special frontala, retard mental si tulburari hormonale (tulburari ale virilitatii, atrofie testiculara la barbati; tulburari menstruale, avort recurent la femei.
Distrofia musculara Emery-Dreifuss este o boala cu transmitere autosomal dominanta, recesiva (rareori) sau X-linkata. Incidenta nu este cunoscuta. Femeile pot fi purtatoare, dar doar barbatii pot fi afectati clinic in formele cu transmitere X-linkata. Gena implicata in distrofia Emery-Dreifuss codifica o proteina a membranelor nucleare numita emerina. Amiotrofia (atrofia musculara) si slabiciunea pot debuta inaintea varstei de 20 ani, afectand in general musculatura bratului (biceps, triceps) si mai rar, musculatura membrelor inferioare. Distrofia Emery-Dreifuss poate afecta si inima, antrenand paralizie atriala, anomalii de conducere (bloc atrioventricular), cardiomiopatie (afectarea miocardului) si un risc crescut de moarte subita. Diagnosticul se bazeaza pe datele clinice, varsta de debut, antecedentele familiale si sunt sustinute de cresterea usoara a nivelului de creatinfosfokinaza serica, de electromiografie si de biopsia musculara. Testele ADN confirma diagnosticul. Tratamentul are drept obiectiv prevenirea contracturilor. Utilizarea unui stimulator cardiac (pacemaker) este indicata la pacientii cu tulburari de conducere (bloc atrioventricular).
Distrofia facio-scapulo-humerala (sau distrofia Landouzy-Dejerine) este o boala ereditara cu transmitere autosomal dominanta, caracterizata prin afectarea musculaturii faciale si a centurii scapulare (muschi pectoral, trapez). Distrofia facio-scapulo-humerala se intalneste la ambele sexe si deseori afecteaza mai multi membri ai aceleasi familii. Debutul bolii este intre 7 si 40 ani, cel mai adesea inainte de 20 ani. Exista si o forma infantila a bolii, cu debut la 1 -2 ani, rapid progresiva. Forma clasica debuteaza la adolescenta, are o evolutie lenta si afecteaza muschii fetei, bratelor si umerilor. Pacientul nu poate efectua gesturi cu musculatura fetei (fluierat), are dificultati in ridicarea bratelor si inchiderea ochilor. Speranta de viata este normala, iar invaliditatea survine relativ tarziu. Diagnosticul se bazeaza pe datele clinice, varsta de debut, antecedentele familiale si este confirmat de testele ADN.

Cauze

Toate tipurile de distrofie musculara sunt ereditare. Gena responsabila pentru distrofia Duchenne si Becker este transmisa prin cromozomul X al mamei. Femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au un cromozom X si un cromozom Y. Boala nu se declara la nou-nascutii de sex feminin deoarece gena normala de pe unul din cromozomii X este dominanta fata de gena defectuoasa de pe celalalt cromozom X. In schimb, femeile pot transmite boala nou-nascutilor de sex masculin. Intrucat baietii nu mostenesc decat un singur cromozom X, ei nu beneficiaza de o gena normala care sa o contracareze pe cea defecta, astfel incat viciul de pe cromozomul X se manifesta, iar boala se declara. Distrofina este o proteina produsa de muschi care ajuta celulele musculare sa isi pastreze forma. Gena defectuoasa ce se gaseste la originea distrofiei musculare Duchenne impiedica productia de distrofina, rezultatul fiind leziunile membranare si necroza (distrugerea) fibrelor musculare. La femeile vectoare (purtatoare) riscul este de 50% de a transmite boala fiilor. Distrofia miotonica are o transmitere autosomal dominanta. Daca unul din parinti poarta gena responsabila pentru distrofie miotonica, riscul este de 50% de a transmite boala la copii. Alte tipuri de distrofie musculara afecteaza in mod egal ambele sexe.

Simptome

In general, simptomele se manifesta inaintea varstei de 5 ani. Copiii care sufera de distrofie musculara au dificultati la mers, urcarea scarilor, ridicarea bratelor deasupra capului sau ridicarea de la sol. In mod obisnuit, atrofia musculara afecteaza intai bazinul, apoi atinge muschii umerilor. Pe masura slabirii muschilor, ei cresc in volum datorita inlocuirii fibrelor musculare cu tesut adipos (pseudohipertrofie). In unele forme de distrofie musculara, boala devine invalidanta la adolescenta, pacientul fiind imobilizat in scaunul cu rotile. Se observa modificari ale coloanei vertebrale (scolioza). Pneumoniile si alte afectiuni ale cailor respiratorii sunt frecvente datorita functionarii defectuoase a muschilor respiratori.

Semnele si simptomele generale ale distrofiilor musculare constau in:

- slabiciune musculara
- slipsa de coordonare
- sinvaliditate progresiva

Semnele si simptomele specifice variaza in functie de tipul de distrofie musculara in cauza. Fiecare tip difera in ceea ce priveste debutul simptomelor, grupele de muschi afectate si evolutia bolii. Distrofia musculara Duchenne: debutul simptomelor are loc in general intre 3 si 5 ani. Ca urmare a atrofiei muschilor membrelor inferioare, copiii au o tendinta accentuata de cadere si dificultati in ridicarea de la sol. Pe masura slabirii, muschii cresc in volum datorita inlocuirii fibrelor musculare necrozate cu tesut conjunctiv sau adipos (pseudohipertrofie). Utilizarea unui scaun cu rotile devine necesara la 12 ani. Unii pacienti prezinta scolioza, retard mental sau sufera de insuficienta cardiaca
Distrofia musculara Becker - simptomele sunt comparabile cu ale ale miopatiei Duchenne, dar debuteaza intre 5 si 15 ani si sunt mai putin marcate. Distrofia miotonica - se caracterizeaza prin miotonie (contractii musculare anormal de prelungite cu dificultati in decontractare). Debuteaza la 5 ani, afectand indeosebi mainile si limba. Muschii faciali pot fi de asemenea afectati, precum si muschii gatului, degetelor si gleznei. Atrofia muschilor implicati in vorbire si in deglutitie antreneaza dificultati in efectuarea acestor acte. Afectarea diafragmului determina dificultati respiratorii. Distrofia musculara a centurilor - simptomele debuteaza la sfarsitul copilariei sau la inceputul varstei adulte. Se caracterizeaza prin atrofia muschilor umerilor si soldurilor si prin dificultati respiratorii in cazul atingerii diafragmului. Poate fi insotita de insuficienta cardiaca sau aritmie. Distrofia facio-scapulo-humerala sau (distrofia Landouzy-Dejerine) - se caracterizeaza prin afectarea musculaturii faciale, astfel incat pacientul nu poate zambi, fluiera sau inchide ochii.

Tratament

In prezent nu exista un tratament curativ pentru distrofia musculara, ci doar ingrijiri ale tulburarilor cauzate, pentru a imbunatati calitatea vietii pacientului si speranta de viata. Tratamentele existente au rolul de a preveni sau reduce deformarea articulatiilor sau ale coloanei vertebrale si de a le permite pacientilor cu DM sa isi pastreze mobilitatea cat mai mult timp. Tratamentele pentru distrofia musculara includ fizioterapia, kinetoterapia, medicatia si chirurgia.


34 de comentarii:

Anonim spunea...

Cumnatul meu are distrofie musculara progresiva. Eu si sotul meu am dori sa facem un copil, insa nu stiu ce teste ar trebui sa facem in prealabil pentru a avea certitidinea ca nu vor fi probleme.
O adresa, o opinie, ne-ar fi de un real ajutor.
ionelamihaela@easynet.ro

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Centrul de Patologie Neuro-Musculara, “Dr. Radu Horia”, Vâlcele, jud.Covasna

ADULTI
Dr. Mihai POPESCU
Medic primar
Neuro-psihiatrie infantila.
Telefon : 0267 330 469
Mobil : 0745 182 190

Dr. Ioana BACIU,
Medic specialist
Neurologie adulti
Telefon : 0267 330 469

Vreau sa specific inca o data ca eu ofer doar informatii. Specializarea mea nu este medicina. Acest blog se vrea a fi unul de informare si ajutor umanitar.
Sper insa, ca prin intermediul numerelor de telefon de mai sus, sa gasiti un raspuns adecvat si specializat, care sa va ajute in problema Dvs.!

Va doresc multa sanatate si sa va dea Dumnezeu bucuria unui copil sanatos si fericit, iar cumnatului Dvs., putere si liniste!

D. Catalina spunea...

Buna si eu sufar de distrofie musculara si medicul a spus ca se poate transmite gena purtatoare de aceasta boala.

Iata si cateva informatii noi despre celute stem pentru cei interesati de acest subiect:

http://distrofiamuscularaprogresiva.blogspot.com/

Multumesc.

iulianciobanu spunea...

Buna, sunt diagnosticat cu DMB, si am aflat ca exista lamoment un tratament care se afla in faza de testare clinica si a dat reuzultate pozitive. Asi vrea sa aflu mai mult despre acest medicament si daca are aceleasi efecte in tratarea DMB.
Merci mult.

Anonim spunea...

salutare, nepotelul meu de 5 ani a fost diagnosticat cu DMD, mostenita de la sora mea; din fericire, el este stabilit in Canada unde beneficiaza de un tratament special. In Romania insa, Dr Amelia Dobrescu este in masura sa va ajute cu mai multe informatii, este un om/medic extraordinar; eu imi doresc sa am un copil, insa in aceasta situatie este necesar sa fac un test gentetic complet, iar Amelia m-a ajutat mult in acest sens- in romania nu se face analiza completa a genei. Ca si tratament suplimentar -Olimpiq Xstem cell-pe nepotelul meu l-a ajutat mult, nu mai oboseste asa repede, este mult mai energic si plin de viata. Nr de telefon al Ameliei Dobrescu il gasiti printr-un search pe Google. Mult, mult optimism!!!

Anonim spunea...

buna ziua . ma numesc Svetlana. sunt din R.M (chisinau) si deasemenea am si eu un baietel care sufera de aceasta boala cumplita (distrofie musculara duchene)
baietelul are virsta de 12 ani si sufera de aceasta boaal de la virsta de 5 ani.
starea lui este cit se poate de grava si as vrea sa stiu unde sa apelez .sa ma adresez ca sa stopam aceasta boala .
poate exista si un tratament de stopare a acestei boli .??

din cite am citit am niteles ca exista un tratament,o stoapre a bolii prin inlocuirea genelor ..sau Prin injectarea unei celule...

Va rog sa ne ajutati macar cu putina informatie daca se poate !!!!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Dragă Svetlana...te rog să-mi ierţi întârzierea răspunsului.

Din câte ştiu eu, la ora actuală, există în Ucraina o clinică foarte bună pentru reabilitarea copiilor cu distrofie musculară.

Datele clinicii sunt:

International Clinic of Rehabilitation

Pomiretska Str.37, 82200
Truskavets, region Lviv, Ukraine
Tel.: +38(03247)65200
Fax: +38(03247)65220
E-mail: center@reha.lviv.ua

Încearcă să iei legătura cu ei telefonic sau prin mail. Detalii despre tratamente nu am cum să îţi dau, deoarece eu nu sunt medic. Încerc doar să ajut şi...sper să reuşesc şi în ceea ce îl priveşte pe băieţelul vostru căruia îi doresc să izbutească şi să se recupereze!

Multă sănătate Svetlana şi...putere!

Anonim spunea...

Buna Svetlana!din cate stiu eu, au reusit sa gaseasca o formula pentru un anumit tip de deletie (depinde insa de tipul de deletie prezenta la baietelul tau); speram ca in timp foarte scurt sa gaseasca o formula valabila pentru toate tipurile . te rog mult sa iei legatura cu acest medic cat de repede posibil. o sa te ajute mult Nr 0741194395- amelia dobrescu; sau pe mail ameliadobrescu@yahoo.com
mult succes!!!!

Anonim spunea...

Buna Svetlana, adresa de mail este amelia_dobrescu@yahoo.com Iti doresc un an nou cu multe dorinte implinite si nu uita ca in fiecare zi rasare soarele, chiar daca afara este innorat! La multi ani!

Anonim spunea...

buna! a aparut site-ul www.parentproject.ro mult succes!!!

Anonim spunea...

SI EU AM O FETTA CU SIMTOMELE DESCRISE MAI SUS , DAR STA FOARTE RAU SI CU KILOGRAMELE ANALIZELE DE FICAT NU ARATA CA AR AVEA DISTROFIE SI BIOPSIA MUSCULARA NU AM FACUTO NU STIU UNDE SA O FACEM PENTRU CA SE SPUNE CA LA NOI IN TARA NU SUNT CONCLUDENTE IAR IN STRAINATATE NU NE PERMITEM. DACA CINEVA STIE SA- MA AJUTE CU NISTE SFATURI. DANA L.

Anonim spunea...

buna ziua ma numesc cristina si as dori si eu cateva informatii daca se poate:eu sunt casatorita de aproape doi ani si am dori sa aducem pe lume un copi,dar din pacate am o problema de care imi este destul de teama.Am avut un frate diacnosticat cu "distrofie musculara progresiva" care din pacate a decedat la varsta de 19 ani.Aceasta este problema la care ma gandesc deseori de aceea mie imi este frica sa raman insarcinata va rog sa ma ajutatii cu cateva informatii daca se poate.Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate.

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Dragă Dana...TE ROG să îmi ierţi întârzierea răspunsului, dar aşa cum am mai precizat în numeroase rânduri eu nu sunt medic, nu sunt specialist, eu doar încerc să ajut prin mediatizarea informaţiei. Însă...aşa cum le-am mai spus şi altor persoane, încearcă să iei legătura la această clinică (telefonic de început), să le explici situaţia...poate ei vor şti unde să te direcţioneze:

Centrul de Patologie Neuro-Musculara, “Dr. Radu Horia”, Vâlcele, jud.Covasna

ADULTI
Dr. Mihai POPESCU
Medic primar
Neuro-psihiatrie infantila.
Telefon : 0267 330 469
Mobil : 0745 182 190

Dr. Ioana BACIU,
Medic specialist
Neurologie adulti

sau...la Doamna Amelia Dobrescu, telefon: 0741194395, sau mail: ameliadobrescu@yahoo.com

Îţi doresc să revii cu veşti bune...

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Dragă Cristina, pentru nelămuririle tale ai nevoie să discuţi cu un medic specialist care vă va face o serie de teste pentru a vă putea confirma faptul că puteţi să deveniţi părinţi.

D.p.m.d.v., dacă sunteţi pregătiţi cu adevărat şi vă doriţi să deveniţi părinţi este foarte important să nu luaţi decizia înainte de a face acest test! Distrofia este o boală genetică!

Vă doresc să aveţi parte de răspunsul aşteptat şi să ne împărtăşiţi şi nouă bucuria voastră...

Anonim spunea...

MULTUMESC FRUMOS SANDRINA PENTRU INFORMATIE ESTI A DOUA PERSOANA CARE I-MI RECOMANDA ACEST SPITAL DAR ESTE O PROBLEMA NOI AM UMBLAT PRIN MULTE SPITALE FARA REZULTAT NOI SUNTEM DIN ARAD SI AM FOST SI LA BUCURESTI SI LA TIMISOARA INTERNATE DE MULTE ORI AM CHELTUIT O GRAMADA DE BANI FARA REZULTAT SPER CA POATE VOM REZOVA CEVA SI LA COVASNA CA DEJA NU MAI AM INCREDERE IN NIMIC. INCREDEREA MIA RAMAS DOAR IN DOCTORI DE PESTE HOTARE DAR SI ACOLO TREBUIE SA DISPUI DE FOARTE MULTI BANI .CHIAR DE ACEEA AM SCRIS CA POATE CEI CARE SUNT IMPLICATI IN ACEASTA PROBLEMA AU SFATURI MAI BUNE DE DAT .

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Draga mea...nu ştiu ce să îţi spun. Lasă-mi nişte detalii pe mail despre situaţia voastră. Eu nu am cum să te ajut cu informaţii concrete dacă nu cunosc situaţia voastră.

Dacă ar fi dup mine, eu ţi-aş recomanda din start clinica din Ucraina. Este de excepţie şi nu au preţuri foarte ridicate în comparaţie cu clinicile de la noi şi cele din străinătate.

NU TREBUIE să mergi direct. Suni înainte şi le explici despre ce este vorba. Ei vor ştii ce să îţi spună şi probabil îţi vor confirma şi tarifele.

Oricum...aici sunt detaliile:

Datele clinicii sunt:

International Clinic of Rehabilitation

Pomiretska Str.37, 82200
Truskavets, region Lviv, Ukraine
Tel.: +38(03247)65200
Fax: +38(03247)65220
E-mail: center@reha.lviv.ua

Încearcă să iei legătura cu ei telefonic sau prin mail. Detalii despre tratamente nu am cum să îţi dau, deoarece eu nu sunt medic, eu mediatizez, încerc să ajut cum pot...măcar informaţional...

Vă doresc mult, mult succes şi multă sănătate!

cristinel8 spunea...

ma numesc grigore cristinel din dolhasca suceava am distrofie musculara progresiva forma centurilor am 43 de ani inca ma mai "tirii "pe picioarele mele dar foarte greu daca cad nu ma mai pot ridica singur dar viata merge inainte si merita traita din cite stiu tratament pentru ce am eu nu exista ce ma tine pe mine cit de cit pe picioare un regim alimentar mai mult bazat pe cruditati complexul de beuri pe care il iau din putina drojdie in fiecare zi cam cit o nuca dizolvata intro cana de apa cu o lingurita de miere , o lingura de tarite de griu zilnic ,infuzie de catina sau o lingura de catina de trei ori pe zi ,si sa evit sa iau in greutate , e un tratament naturist dar mai bine asa decit injectii cu vitamine si calciu , si vad ca ma mentin citdecit , macar boala progreseaza mai lent , in rest singurul ajutor de la dumnezeu deocamdata ...dar saperanta moare ultima !

Anonim spunea...

AM O INTREBARE CRISTINEL CAND A INCEPUT SA DEBUTEZE BOALA LA TINE???? ORICUM ESTI DE ADMIRAT PENTRU CA ESTI CURAJOS : EU SUNT O MAMICA CARE CREDE CA COPILUL EI ARE ACEASTA BOALA DOAR CA LA NOI SINTOMELE DE SLABICIUNE IN MUSCHI AU APARUT DIN PRIMA LUNA DE LA NASTERE DAR SE DESCURCA PARCA ESTE O FETITA NORMALA DOAR CU NU POATE SA SE RIDICE IN FUND DIN POZITIA PE SPATE. SI ESTE FOARTE FOARTE SLABUTA !SE DESCURCA SINGURA IN REST!!!

cristinel8 spunea...

boala a debutat inca din copilarie dar nu intr-o forma ...grava ,parintii mi-au spus ca nu eram prea vioi , ma jucam cu ceilalti copii , dar nu rezistam la efort , la scoala cea mai grea ora era cea de sport , am terminat liceul ,am facut si armata ...dar cu greu , pot sa spun ca armata pentru mine a fost un chin ...acum stiu si de ce ..., pela 20 de ani am inceput sa vad ca urc mai greu scarile la fel si la coborit ,si incet incet am inceput sa nu mai pot face unele miscari ...din pacate la cei cu distrofie ce ai pierdut e bun pierdut...!am umblat din doctor in doctor si nimic doar ceva de intretinere , dupa cam 23 de ani de cind mi sa pus diagnosticul de distrofie musculara progresiva forma centurilor singurul sa zicem "tratament"care ma multumeste cit de cit e cel pe care l-am postat pe acest forum acum ceva timp ...sanatate la fetita si sa auzim numai de bine !

cristinel8 spunea...

boala a debutat inca din copilarie dar nu intr-o forma ...grava ,parintii mi-au spus ca nu eram prea vioi , ma jucam cu ceilalti copii , dar nu rezistam la efort , la scoala cea mai grea ora era cea de sport , am terminat liceul ,am facut si armata ...dar cu greu , pot sa spun ca armata pentru mine a fost un chin ...acum stiu si de ce ..., pela 20 de ani am inceput sa vad ca urc mai greu scarile la fel si la coborit ,si incet incet am inceput sa nu mai pot face unele miscari ...din pacate la cei cu distrofie ce ai pierdut e bun pierdut...!am umblat din doctor in doctor si nimic doar ceva de intretinere , dupa cam 23 de ani de cind mi sa pus diagnosticul de distrofie musculara progresiva forma centurilor singurul sa zicem "tratament"care ma multumeste cit de cit e cel pe care l-am postat pe acest forum acum ceva timp ...sanatate la fetita si sa auzim numai de bine !si un mic sfat mergeti cu fetita la un medic neurolog pentru a inlatura orice dubii in legatura cu boala si daca e un doctor bun veti primi si niste sfaturi cum sa o puteti ajuta mai bine pe fetita ca boala sa nu progreseze prea repede...!

DANA spunea...

MULTUMESC CA M-AI RASPUNS CHIAR ERAM CURIOASA!!!SI FETITA MEA SE JOACA CU COPIII SI NU ESTE ASA DE VIOAIE. ACUM VREM SA FACEM NISTE TESTE GENETICE SA VEDEM DACA MOSTENESTE ACEASTA BOALA .SAU SA VEDEM DACA O ARE . BIOPSIE MUSCULARA INCA NU PUTEM SA O FACEM DEOARECE ESTE ALERGICA LA ANESTEZIC. TU CE ANALIZE TI-AI FACUT CARE AU CONFIRMAT DIACNOSTICUL????

Anonim spunea...

MULTUMESC CA M-AI RASPUNS CHIAR ERAM CURIOASA!!!SI FETITA MEA SE JOACA CU COPIII SI NU ESTE ASA DE VIOAIE. ACUM VREM SA FACEM NISTE TESTE GENETICE SA VEDEM DACA MOSTENESTE ACEASTA BOALA .SAU SA VEDEM DACA O ARE . BIOPSIE MUSCULARA INCA NU PUTEM SA O FACEM DEOARECE ESTE ALERGICA LA ANESTEZIC. TU CE ANALIZE TI-AI FACUT CARE AU CONFIRMAT DIACNOSTICUL????

Anonim spunea...

Buna ziua ma numesc Cristina si am luat legatura cu D na Doctor Amelia Dobrescu si a zis ca cel mai bine ar fi sa fac niste anaize inainte de a ramne insarcinata, dar acum a ramas sa merg la craiova dupa sarbatori.Vreau sa zic ca imi este foarte teama de ce raspuns as putea primi.Mie imi sunt foarte dragi copii si ma sperie gandul ca as putea fi dezamagita si as primi un raspuns destul de nasol.Va multumesc mult pentru ajutor si va doresc multa multa sanatate.Va rog sa imi mai scrieti daca mai aflati ceva despre aceasta boala sau despre anumiti medici care ar putea sa ma ajute.Va multumesc din suflet.

Anonim spunea...

Buna ziua sunt Cristina si as dori sa va intreb daca D na Doctor Amelia Dobrescu este medic de specialitate si daca pot lua legatura cu dansa.Chiar nu stiu la cine sa apelez sa ma ajute si pe mine sa ajung la un medic de specialitate ca sunt disperata imi este foarte frica.Daca cineva a trecut oarecum printr o situatie asemnatoare va rog sa ma ajutati.Eu am mai trecut printr o drama tatal meu a murit cand eu aveam varsta de 13 ani din cauza unui medic iar la 3 ani mai tarziu a murit si fratele meu in varsta de 19 ani de distrofie musculara, de aceea va rog sa ma ajutti.Va multumesc si va doresc multa sanatate.

Anonim spunea...

salut tuturor,sunt Svetlana,demult nu am mai intrat pe aici,,,


Scuze de intirziere:
cu mare greu am gasit adresa caci o pierdusem!,

Mersi tuturor si ms doamnei Sandrina-Ramona Ilie ( Lady Allia).
Mersi pentru informatie.. abia azi am citit si am sa incep sa concactez persoanele de contact pe care mi lea-ti recomandat.


as vrea sa va rog sa mai vorbim si prin alte mijloace..
ca de exemplu este skype.
sau poate messenger!!


ma puteti gasi pe skype cu numele (xxraduxx)..as vrea sa discutam mai multe.. astept!!!


ms inca o data!!!

o sa astept raspunsul vostru!!

Anonim spunea...

iata ce am descoperit recent pe un site, mi-am permis sa traduc articolul este interesanta descoperirea cercetatorilor: http://distrofiamuscularaprogresiva.blogspot.com/2010/09/cainii-isi-recapata-forta-musculara-in.html

Anonim spunea...

Buna ziua, numele meu este Elena am un baietel de 11 ani si 9 luni, tot asa se misca cu dificultate urca greu scarile si nu tine ritmul cu , colegii lui la sport ,am facut analize la sp SF MARIA IASI (inclusiv biopsie musculara) si mi-au spus ca are distrofie musculara progresiva. El este asa de mic nu vad nici o accentuare a bolii,alte probleme nu avut,analizele la sange au iesit bune.Mi-au recomandat tratament cu laser,intravenos sau pe vena cumva,nu stiu cum sa procedez ,nu am auzit nimic de acest tratament, in plus m-au trimis la o clinica particulara unde o sedinta costa 70 ron si trebuie sa faca 2 sedinte pe saptamana timp de 3 luni apoi pauza si iar alte sedinte... nu stiu cum sa fac momentan nu am nici bani.A auzit cineva de aceasta metoda ,are rezultate ? Multumesc .

huzum marcela spunea...

buna ziua ma numesc marcela si sunt o mama disperata am un baietel de 8 ani diagnosticat cu distrofie musculara progresiva va rog din suflet daca stie cineva un tratament .El nu arata rau mersul, urcatul scarilor sau alergatul sunt mai dificile in rest arata foarte bine chiar a luat in greutate f bine .Va rog dati-mi un raspuns

Anonim spunea...

Buna ziua! Ma numesc Ignat Nicolae Alexandru si am fost diagnosticat cu distrofie musculara progresiva. Am 21 de ani si as vrea sa gasesc un specialist neurolog foarte bun care sa`mi faca toate investigatiile si eventual sa`mi prescrie un tratament pentru stoparea acestei boli sau sa`mi recomande o clinica foarte buna din romania sau din strainatate.
Am exact aceleasi simptome despre care vorbeste in comentariul sau domnul cristinel8 de pe acest blog.
Va Multumesc!!

Anonim spunea...

Buna ziua ,ma numesc Dascalu Anisoara, am un copil cu distrofie musculara duchenne, avand 12 ani, va rog sa-mi spuneti daca exista vreun tratament pentru aceasta boala. Va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua,vreau sa spun tuturor celor interesati de tratamentul cu celule stem ,sa nu aiba incredere in clinica din Kiev-Ucraina.Va veti pierde banii-15000 euro,in prima etapa-timpul si speranta.Acolo sunt niste escroci doar!Din pacate eu am trecut prin asa ceva !!! albero,romania.

ioana spunea...

Buna ziua, ma numesc ioana si am un baiat de 3 ani care are s-ar putea DMB sau DMD, inca nu stim exact, trebuie facut biopsie musculara ca sa aflam, dar vreau sa zic ca este un centru in italia langa milano care se ocupa de copii, pentru a-i ajuta la reabilitarea lor.

Dana H. spunea...

Buna seara!Prietenul meu are distrofie muskulara Backer.Ne dorim sa avem un copil si am vrea sa stim cat de mare este riscul ca acesta sa mosteneasca aceasta afectiune?In familia prietenului meu nu au mai existat membrii care sa aiba aceasta boala.Multumesc.Dana H.-Bucuresti.

Ana spunea...

Stimati cititori si confrati de suferinta,
Sunt si eu diagnosticata cu Distrofie Musculara Progresiva DMP , una din cele mai crude maladii posibile, ce seaca si diseaca orice tesut muscular ramas la indemana.
Port acest diagnostic inca din copilarie de la 7,8 ani, cand mi s-a efectuat si biopsia necesara, ce urma sa stabileasca % DMP. Singurul imbold ce m-a condus pe-acest atat de impovarat drum al vietii si pana azi la 58 ani, a fost si este dragostea lui DUMNEZEU si credinta-n EL, singura ancorä ce s-a dovedit de fiecare data atat de eficace in toate, in absolut toate nevoile mele.
Asadar, la 24 ani, cand inca mai puteam umbla, am decis sa ma casatoresc cu un baiat complet sanatos, iar la 28 ani, nu am ramas surprinsa sa ma vad si dependenta de un carucior. Ne-am dorit si noi un copil, macar unul, insa pe de cealalta parte amenintarile din partea medicilor ne täiau orice speranta. In fine, atat eu cat si sotul ne-am pus nadejdea, bazati NU pe ce zice Omul , ci pe ce poate face DOMNUL; mergand prin credinta inainte. Am ramas insarcinata si ca minune inaintea medicilor, in momentele cele mai grele de incercare, BUNUL DUMNEZEU mi-a venit in ajutor de fiecare data; si deci, pot afirma si confirma ca-n prezent am 7
copii pe deplin sanatosi si frumosi.
SLAVA DOMNULUI ! Tot aici
tin sa mai subliniez caci in decursul anilor mei, mai am marea sansä sa imi vad si nepotei care din 5.09.2014 sunt 12 nepotei la numar.
Bunica a 12- oara, har ce-mi acopera orice neputintä.
In concluzie tin sa fac de cunoscut nu neaparat cazul meu, ci in mod special faptul ca celui ce CREDE,
TOTUL este cu PUTINTÄ...
G B Y
Ana